latinica  ћирилица
29/05/2017 |  18:41 | Autor: RTRS

Zaharova: Crna Gora traži ruski trag kao izgovor za NATO

Tvrdnje ministra spoljnih poslova Crne Gore Srđana Darmanovića o navodnom miješanju Rusije u unutrašnje stvari te zemlje imaju za cilj pravdanje pred sopstvenim građanima zbog ulaska u NATO, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/Evgeniй Biяtov) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/Evgeniй Biяtov)

U izjavi za Nacionalni informativni servis, Zaharova je rekla da je medijsko praćenje članstva Crne Gore u NATO-u zasnovano na "špijunomaniji" i potrebi zaštite od virtuelnog neprijatelja.

- Sve to zbog jednog jednostavnog razloga - rekla je portparolka ruskog MSP-a i dodala da građani Crne Gore nisu bili nimalo oduševljeni idejom članstva u NATO-u, prenosi Tas.

- Zato referendum nije raspisan. Zvanični establišment odbijao je da pokaže prave podatke o stvarnoj želji Crnogoraca. Zbog toga je odlučeno da se ta volja suzbije izmišljajući priče o "ruci Kremlja" - istakla je Zaharova.

Prethodno je Darmanović izjavio da je Moskva pokušavala da spriječi ulazak Crne Gore u NATO.

Kada je riječ o protjerivanju crnogorskog poslanika Miodraga Vukovića iz Rusije, Zaharova je rekla da mu je ulazak u tu zemlju zabranjen kao odgovor na sankcije EU protiv Moskve kojima se Crna Gora priključila.

- Nije tajna da se Crna Gora od samog početka priključila sankcijama EU, uključujići i personalne. Uvijek smo govorili da ostavljamo pravo da preduzimamo recipročne mjere, kako je to prihvaćeno u evropskoj praksi - navodi se u izjavi Zaharove objavljenoj na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Zaharova je dodala da će Crnoj Gori biti dato odgovarajuće razjašnjenje.

Portparolka ruskog MSP-a nije odgovorila na pitanje agencije Beta da li zabrana ulaska Vukoviću u Rusiju, znači da u Rusiji postoji spisak nepoželjnih građana Crne Gore.

Izvor: RTS