latinica  ћирилица
29/05/2017 |  18:58 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Dan srpske diplomatije u Beogradu-Srbija vratila svoj ugled (VIDEO)

Srbija je odlučna da zadrži prijateljstvo sa Rusijom, ali u isto vrijeme opredijeljena za evropske integracije i očuvanje Kosova, rekao je šef srpske diplomatije okupljenim amabasadorima na obilježavanju Dana srpske diplomatije u Beogradu.
Beograd (Foto:beograd.in) -
Beograd (Foto:beograd.in)

Broj amabasadora koji je prisustvovao pokazuje da je Srbija vratila svoj ugled, kažu analitičari. Sumnjaju međutim u efekte neutralnog pravca koji je odabrala.

Od Miloša Crnjanskog, preko Dučića, Andrića pa do Ivice Dačića. Diplomatska služba znatno se promijenila od vremena kralja Milana, ali i okolnosti u kojima se nalazi Srbija. Male zemlje sada biraju zaštitu moćnog prijatelja, a Srbija je odabrala, kako je rekao Dačić, pragmatičnu politiku prijateljstva s Rusijom i integrisanje u EU.

Iako Čepurin i Aksel Ditman naizgled vode prijateljske razgovore, Rusija I Njemačka imaju razlitičite interese, te takva spoljna politika Srbije zasigurno ne odgovara ni jednoj ni drugoj zemlji, upozoravaju analitičari.

 I u diplomatiji regiona vlada zakon jačeg. Pokazao je to skandal koji su izazvali Makedonci zbog prisustva službenika BIE tokom nereda u makedonskom parlamentu. Niko nije spomenuo, primjetio je Dačić, činjenicu da je taj službenik bio u grupi obavještajaca i iz drugih zemalja.

1886. godine, donesen je zakon koji je uredio standarde diplomatije u Srbiji, a aktuelni šef diplmatije odlučio je da uvede i neke novine.