latinica  ћирилица
29/05/2017 |  19:01 | Autor: RTRS

Gruevski: Vlada Zorana Zaeva neće biti reformska

Lider opozicionog VMRO DPMNE Nikola Gruevski kritikivao je danas sastav nove Vlade Makedonije koju je predložio njegov politički protivnik, predsjednik SDSM Zoran Zaev, ocjenjujući da "ima isključivo slab sastav".

Pri biranju ovog sastava gledalo se da se zadovolje neki ljudi (partija nove vladajuće kolicije), ne gledajući njihove kvalitete, a ne da se izaberu najbolji kadrovi - rekao je Gruevski novinarima.

Kako je rekao bivši premijer, "mnogi od predloženih ministara imaju imaju kriminalne i korupcijske afere u dosadašnjem radu", tako da se ne može govoriti o reformskoj vladi.

- Naprotiv, može da se govori o antireformskoj vladi, koja treba na švercerski način da prođe u parlamentu - rekao je Gruevski.

On je ocjenio da je skandalozno to što SDSM, kao nikada do sada, pokušava da stavi za jedan dan glasanje o vladi u parlament, ocjenjujući da to rade jer se "plaše se od analize javnosti i poslanika opozicije".

- Plaše se analiza njihovih performasi i prošlosti, njhovog obrazovanja, njihovog dosadašnjeg učinka. O vladi se glasa na brzinu i da nemamo vremena da pažljivo razgledamo onaj njihov pamflet koji nazivaju program vlade - rekao je lider naveće opzocione partije VMRO DPMNE Nikola Gruevski.

Sjednica Sobranja za izbor nove vlade, čiji je sastav i program parlamentu dostavljen prošle noći nekoliko minuta prije ponoći, zakazana je za utorak u 11 sati.

Prema Poslovniku Sobranja, rasprava o programu mandatara i predlogu sastava vlade može da traje najviše dva dana, odnosno krajnji rok za glasanje za vladu Zoran Zaeva je u srijedu u ponoć.

Izvor: Blic