latinica  ћирилица
29/05/2017 |  19:23 | Autor: RTRS

Novosti: Vučić se kune nad Ustavom i Јevanđeljem

Srbija će i zvanično dobiti novog predsjednika u srijedu, 31. maja, tačno u podne, kada će na svečanoj ceremoniji u Domu Narodne skupštine izabrani šef države Aleksandar Vučić položiti zakletvu.
Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić na konferenciji za novinareFoto: TANЈUG

On će biti prvi predsjednik koji će to učiniti nad Ustavom, čiji je poseban primjerak, kako saznajemo, napravljen samo za ovu priliku i na kojem će zakletve polagati i svi budući predsjednici. Ispod Ustava Srbije na govornici u parlamentu nalaziće se i vjerna replika Miroslavljevog jevanđelja, najznačajnijeg ćiriličkog spomenika srpske pismenosti, teška oko deset kilograma.

Planirano je i da dosadašnji predsjednik Tomislav Nikolić uruči Vučiću državni pečat, što takođe do sada nije bio slučaj, kao i posebnu zastavu, standartu predsjednika Republike.

Na ovaj način, kako nam je rečeno u budućem kabinetu predsjednika, biće pokazano poštovanje prema državi, tradiciji i pravnim tekovinama. Prema našim informacijama, svečanost polaganja zakletve pažljivo je isplanirana i svaki detalj provejavaće simbolikom, sa idejom da se ustanovi tačna ceremonija stupanja na dužnost budućih predsjednika.

Tako će Vučić zakletvu položiti držeći desnu ruku na Ustavu Srbije, koji će mu dati predsjednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić. Nakon ceremonije u Skupštini, on će otići na Andrićev venac, gde će ispred zgrade Predsjedništva biti upriličena smotra počasne čete pripadnika Garde i tri roda Vojske Srbije - kopnene, RV i PVO i rečne flotile. Načelnik Generalštaba Ljubiša Diković podnijeće raport novom predsjedniku, a zatim sledi zvanična primopredaja dužnosti Nikolića i Vučića i kraći sastanak starog i novog predsjednika.

Za danas je zakazana i posljednja sjednica Vlade Srbije u ovom mandatu, a prema našim informacijama, Vučić će najverovatnije sutra podnijeti ostavku na premijersku funkciju, kako bi 31. maja, polaganjem zakletve, i zvanično počeo da teče njegov mandat šefa države.

Od tog trenutka, funkciju v. d. predsjednika Vlade preuzeće prvi potpredsjednik i šef diplomatije Ivica Dačić, koji će raditi taj posao sve dok Vučić ne dodijeli mandat budućem premijeru, za šta ima rok od 30 dana.

Izvor: Novosti