latinica  ћирилица
31/05/2017 |  13:47 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

"Veliki dan za Srbiju, Republiku Srpsku i sve Srbe"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da će Aleksandar Vučić, koji se već dokazao kao regionalni politički lider, kao predsjednik Srbije ojačati poziciju na Balkanu, te istakao da očekuje da će u vremenu koje dolazi realizovati još projekata između Srbije i Srpske.
Delegacija Republike Srpske na polaganju zakletve izabranog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića - Foto: RTRS
Delegacija Republike Srpske na polaganju zakletve izabranog predsjednika Srbije Aleksandra VučićaFoto: RTRS

Dodik je napomenuo da je za Srpsku veoma važno to što je sa Vučićem imala veoma dobru saradnju dok je bio premijer Srbije i dodao da očekuje da ta saradnja bude nastavljena.

- Gospodina Vučića znam dobro. Mogu da posvjedočim o njegovoj predanosti u radu i želji da nešto napravi. Vjerujem da će u vremenu koje dolazi napraviti još projekata između Srbije i Srpske - rekao je Dodik novinarima u Beogradu nakon ceremenije polaganja zakletve novog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dodik je naglasio da je ovo veliki dan za Srbiju, Republiku Srpsku i sve Srbe gdje god da žive.

- Veoma mi je drago što je Vučić u svom govoru spomenuo da će se brinuti i sarađivati sa nama u Srpskoj. To je ključno pitanje - istakao je Dodik.

On je dodao da je veoma zadovoljan što je sa premijerkom Srpske Željkom Cvijanović i predsjednikom Narodne skupštine Nedeljkom Čubrilovićem prisustvovao jednom ovako važnom činu za Srbiju.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje da će Vučić uskoro posjetiti Sarajevo, Dodik je rekao da ne može govoriti u ime Sarajeva i da je to za njega "daleka priča".

- U svakom slučaju, Vučić se dokazao kao regionalni politički lider. Promjena funkcije može samo da ojača njegovu regionalnu poziciju i značaj u smislu stabilizacije mira i prilika u regionu - zaključio je Dodik.

Cvijanović: Ohrabrujuće što je Vučić jasno pozicionirao Srpsku

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je posebno ohrabrujuće što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas u prvom obraćanju nakon predsjedničke zakletve jasno pozicionirao Republiku Srpsku.

Ona je u Beogradu, nakon ceremonije na kojoj je Vučić položio zakletvu za predsjednika Srbije, izjavila da je danas veliki dan za građane Srbije i Srpske.

- Posebno ohrabruje što smo imali priliku da čujemo koji su to pravci djelovanja predsjednika Srbije u okviru mandata i što je u tom djelovanju jasno pozicionirana Republika Srpska - rekla je Cvijanovićeva novinarima u Beogradu.

Ona je naglasila da je Republika Srpska zahvalna zbog toga i poželjela puno sreće i Srbiji, i Srpskoj.

Cvijanovićeva je istakla i da je ponosna što je, predstavljajući jednu od najvažnijih institucija Republike Srpske, danas prisustvovala polaganju zakletve novoizabranog predsjednika Srbije.

- Republika Srpska svakako izražava podršku rukovodstvu Srbije, novom predsjedniku i Vladi koja će biti uskoro imenovana. Očekujemo saradnju kakvu smo imali do sada, ako ne i još bolju, rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić čestitao je Aleksandru Vučiću današnje preuzimanje dužnosti predsjednika Srbije, izrazivši uvjerenje da će sa te pozicije još više osnažiti saradnju i bratske odnose Srbije i Republike Srpske, koji će nastaviti da se zajednički razvijaju na obostranu korist građana i privrednika sa obje strane Drine.

"U proteklom periodu sa pozicije predsjednika Vlade Srbije i regionalnog lidera, pokazali ste da je moguće u svijetu graditi novi imidž štiteći, ne samo interese građana Srbije, već i interese svih Srba", istakao je Đokić u čestitki.

Đokić je naglasio da su Vučića na funkciju predsjednika Srbije doveli njegovi rezultati, zalaganje i rad koje su građani Srbije prepoznali dajući mu svoje povjerenje na posljednjim izborima.

 Izvor: SRNA/RTRS