latinica  ћирилица
31/05/2017 |  16:28 ⇒ 17:28 | Autor: RTRS

Svjetski dan multiple skleroze (VIDEO)

Danas se obilježava Svjetski dan multiple skleroze.
Svjetski dan multipla skleroze - Foto: RTRS
Svjetski dan multipla sklerozeFoto: RTRS

Od ovog teškog neurološkog oboljenja u Republici Srpskoj boluje 1.700 ljudi. Oboljenje čiji se uzrok još pouzdano ne zna, javlja se sa, u početku, simptomima koji se teško uočavaju.

Oboljeli od multiple u centru Banjaluke sugrađanima su ukazali na probleme s kojima su suočeni, ali i zatražili su da budu prihvaćeni.

Nataša Simić zvaničnu dijagnozu bolesti dobila je prije 14 godina, ali su se prvi, tihi, simpomi poput stalnog umora i trnjenja tijela pojavili mnogo ranije.

Nataša kaže za oboljele je veoma važno da budu uključeni u normalan život i da im bude omogućeno zapošljavanje.

- Svako jutro kad ustanem treba neko da je stalno sa mnom da mi pomaže u normalnim radnjama, da odem do auta i slično. I na poslu radne kolege imaju razumijevanje, priča Nataša, koja je ičlan UO Udruženja multipla skleroze Republike Srpske.

Skupa liječenja teško su dostupna za oboljele bez pomoći nadležnih. Kako bi se bolest kontrolisala i kako bi bila spriječena pojava invaliditeta, neophodno je na vrijeme početi sa liječenjem.

Od 1.700 oboljelih, na listi FZO ih je 75.

- Mi sada imamo oko 20 lijekova na listi i imamo adekvatna liječenja, ističe Sanja Grgić, nacionalni koordinator za multipla sklerozu, dok Vlado Đajić, direktor UKC Republike Srpske navodi da se kod nas primjenjuju najsavremaniji oblici liječenja u regionu.

Od sutra će biti otvoren i humanitarni broj 1415 za pomoć radu Udruženja multiple skleroze Republike Srpske.