latinica  ћирилица
01/06/2017 |  08:34 | Autor: RTRS

FBiH mora da plati Rusiji 98 miliona dolara ratnog duga za gas

BiH je jedina zemlja bivše Јugoslavije koja nije regulisala pitanje duga za isporučeni prirodni gas tokom rata, a isto tako i jedina zemlja bivše Јugoslavije koja će klirinški dug naplatiti u novcu.

Novac od klirinškog duga je već podijeljen između entiteta. Ipak, Rusija neće odustati od naplate ratnog duga za gas.

BiH trenutno duguje ruskoj kompaniji Gazprom oko 98 miliona dolara za ratni gas, koji je isporučen od 1991. do 1995. godine. Ovaj dug iznosio je ukupno 104,8 miliona dolara, a od 2009. godine, kada je počela otplata, Federacija BiH vratila je svega 5,9 miliona KM.

Kompanija Gas-Res iz Banjaluke nedavno je sa Gazpromom potpisala ugovor u kojem nema obaveze plaćanja za ratni dug, što znači da preostalih 98 miliona dolara treba da plati FBiH.

Direktor BH Gasa Јasmin Salkić kaže za Kliks da je ova kompanija odavno upozoravao na mogućnost da će nakon rješenja pitanja klirinškog duga, Ruska Federacija, odnosno Gazprom, tražiti regulisanje ratnog duga za gas.

- Na kraju to se i dogodilo i našli smo se pred jako ozbiljnim problemom, koji, koliko ja vidim, trenutno svi pokušavaju da minimalizuju. Govori se o izgradnji puteva, pomoći poljoprivrednicima i tako dalje. Ni marka nije određena za regulisanje obaveza koje će nam vrlo brzo doći na naplatu. Ovo je jako kratkovidna politika koju građani mogu vrlo brzo osjetiti na sopstvenoj koži - kaže on.

BiH će već na jesen morati otpočeti pregovore s Gaspromom o produženju ugovora za isporuku gasa sljedeće godine, ali šta će se desiti ukoliko Rusija počne insistirati na naplati ratnog duga za gas?

- Šta ako naši partneri kažu da neće biti produženja ugovora dok se ne regulišu obaveze vezane za ratni dug? S obzirom da Republika Srpska koristi neuporedivo manje gasa, ovo je prije svega problem Federacije, a pogotovo Sarajeva. Ako se dogodi ovaj crni scenarij već od početka naredne godine imali bismo značajno smanjenu isporuku gasa u Sarajevu - naglašava Salkić.

Republika Srpska smatra da pitanje ratnog duga za gas nije njen dug i da to mora riješiti FBiH.

Salkić smatra da je velika greška što se prije raspodjele sredstava od klirinškog duga nije razgovaralo o problemu otplate ratnog duga za gas, koji bi za BiH u jednom trenutku, kada to Rusi požele, mogao predstavljati nepremostiv problem.

- Moramo imati na umu još jednu stvar. Gas u Federaciju stiže preko Republike Srpske, konkretno preko ulaza gasovoda u Zvorniku. Naša pregovaračka pozicija sa Republikom Srpskom je dakle veoma loša jer smo de facto zavisni od njihove odluke koliko će nam gasa isporučiti i po kojoj cijeni - kaže Salkić i dodaje da je, dok postoje otvorena pitanja vezana za gas, moguće sve pa i povećanje cijena i smanjenje isporuke gasa.

Izvor: Kliks