latinica  ћирилица
01/06/2017 |  12:12 ⇒ 12:14 | Autor: RTRS

Hrana utiče i na raspoloženje

Evo zašto nije mudro zaboraviti da ugljeni hidrati postoje.
Hrana (Foto: Thinkstock) -
Hrana (Foto: Thinkstock)

Kad želimo da smršamo, prvi potez najčešće je da iz jelovnika izbacimo hljeb, pastu i generalno sve što ima i samo "u" od ugljenih hidrata.

Ali, ako je to i vaša taktika, postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju. Ako potpuno izbacite ugljene hidrate iz ishrane, mogući su simptomi anksioznosti, nagle promjene raspoloženja i napadi neobjašnjive tuge.

- Kada tijelu ne pružamo dovoljno ugljenih hidrata, naše raspoloženje se drastično mijenja - kaže dr Lindi Koen, nutricionista iz Australije.

Ugljeni hidrati su "okidač" za lučenje hormona koji su zaduženi za ljepo raspoloženje.

- Ako naše tijelo ne proizvodi dovoljno ovih hormona, to može da dovede do depresije, što je samo još jedan u nizu razloga zašto je izbalansirana ishrana toliko važna, i zašto u njoj moraju biti zastupljene sve najvažnije grupe namirnica - kaže dr Koen.

Postoji snažna veza između onoga što jedemo i onoga kako se osjećamo, a mozak je taj koji bira šta ćemo i kada jesti, i hrana koju biramo jednako je važna za naše mentalno zdravlje kao i za fizičko.

- Ako potpuno izbacite ugljene hidrate iz ishrane, velika je vjerovatnoća da će se nakon nekog vremena javiti prvi simptomi anksioznosti i depresije, što znači da su manje šanse da vježbate, nastavite da se hranite kako treba i generalno vodite računa o sebi - objašnjava ona.

Naročito je važno da o ovome povedete računa ako ste u prošlosti već imali epizode anksioznosti ili depresije.

I ne zaboravite da nisu svi ugljeni hidrati "neprijatelji" vaše linije i ljepog izgleda. Dobri izvori zdravih ugljenih hidrata su mahunarke, voće, jogurt i proizvodi od integralnih žitarica, naročito ovsa i kinoe.

Izvor: Mondo