latinica  ћирилица
01/06/2017 |  12:21 | Autor: RTRS

Niži troškovi za lijekove

Zahvaljujući primjeni Pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH, troškovi za lijekove koje finansira Fond zdravstvenog osiguranja RS bi trebalo da budu ukupno niži za oko osam odsto, u drugoj polovini ove godine.
Lijekovi - Foto: RTRS
LijekoviFoto: RTRS

Fiond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je na osnovu potrošnje lijekova u šest mjeseci prošle godine napravio projekciju troškova prema kojoj se za lijekove sa liste A i B očekuju manji troškovi za oko pet odsto u drugoj polovini godine, odnosno za 10 odsto na godišnjem nivou.

Za insuline, troškovi bi trebalo da budu niži za oko 6,5 odsto za period od šest mjeseci. Međutim, na citostaticima i lijekovima za specifična oboljenja se ne očekuju značajnije uštede jer se ovi lijekovi nabavljaju putem tendera i ukoliko bi se primjenjivao novi pravilnik, došlo bi do povećanja cijena većeg broja ovih lijekova koji su značajno skuplji u zemljama regiona. Kako se navodi iz Fonda zdravstvenog osiguranja, to ne znači da će se sadašnja cijena ovih lijekova u Srpskoj značajnije mijenjati i povećavati, jer je riječ samo o dozvoljenom gornjem limitu.

Iz Fonda podsjećaju da su lijekovi na listi jeftiniji u odnosu na druge liste lijekova u BiH, te da se već niz godina konstantno smanjuju cijene zahvaljujući pomenutom modelu koji podstiče konkurenciju među dobavljačima.