latinica  ћирилица
03/06/2017 |  17:52 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Masakr nad Srbima u Ledićima i 25 godina poslije bez kazne (VIDEO)

Parastosom i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje u selu Ledići kod Trnova, obilježeno je 25 godina od masakra, koji su počinili pripadnici tzv. Armije BiH.
Ledići - parastos - Foto: RTRS
Ledići - parastosFoto: RTRS

Te 1992. godine svirepo su likvidirali 24 srpska civila iz ovog sela. Najstarija žrtva bila je 92-godišnja Ikonija Vasić, a najmlađa Milun Tešanović, koji je imao samo 18 mjeseci.

Prije 25 godina na ovaj dan jedinice tzv. Armije BiH sa područja Sarajeva i prve komšije Bošnjaci iz susjednog sela Dejičići krenuli su s jednim ciljem, da ubiju sve ono što je srpsko. Nisu birali žrtve, ubijali su stare, nemoćne, žene, djecu. U tom pohodu stradala je cijela porodica Tešanović, među njima i osamnestomjesečni Milun. Njegova tetka ni danas ne može da sakrije tugu.

- Mali Milun, tako nam je patolog rekao da su djetetu lomljene noge i ruke, djete od godinu i po dana nije ono imalo puškomitraljez ,nije moglo ni flašicu sa mlijekom da drži - rekla je Milena Vitković.

Većina mještana stradala je na kućnom pragu dok su oni malobrojni koji su pokušali da se sakriju po okolnim šumama pronađeni i ubijeni. Godinama nakon rata preživjeli su tragali za posmrtnim ostacima svojih najmilijih kako bi ih sahranili i barem dijelom smirili svoj bol.

- Dugo smo tragali za njima. Ipak smo došli do njihovih posmrtnih ostataka i sahranili ih u Miljevićima. Oni su praćeni i ubijeni, samo je mali Dragan ranjen i pobjegao i preživio - istakao je Momčilo Vasić.

Kosturi su većinom bili nepotpuni, a neke lobanje pronađene su odvojene od tijela. Prema izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, stanovnici Ledića ubijeni su na brutalan način - klanjem, vješanjem ili gušenjem. 

- Nećemo nikad prestati dolaziti ovdje niti obilježavati ovaj dan, ma kako bilo, ma šta se dešavalo mi žemo naći način da to iskažemo - dodao je Slavko Vasić.

Kao najodgovornijeg za zločin u Ledićima, porodice žrtava označile su bivšeg komandira policije u Trnovu Edhema Godinjaka, a među egzekutorima bili su i pripadnici zloglasnog HOS-a. Do početka rata Ledići su imali 70 mještana. Danas je ovo sablasno i pusto mjesto- kuće su popaljene i porušene. Iako su vlasti RS predale nalaze istrage i dokaze Tužilaštvu BiH, za ovaj zločin još niko nije odgovarao.