latinica  ћирилица
05/06/2017 |  21:21 ⇒ 06/06/2017 | 08:42 | Autor: RTRS

Da li unosimo dovoljno magnezijuma?

Značaj magnezijuma u svakodnevnoj ishrani sve više potencira se. Kao jedan od sedam esencijalnih makroelemenata, magnezijum je važan za normalno funkcionisanje organizma, ali studije pokazuju da više od 60 odsto stanovništva unosi ovaj mineral u manjoj količini nego što bi trebalo.
Manjak magnezijuma - Foto: Screenshot
Manjak magnezijumaFoto: Screenshot

Kada nemamo dovoljno magnezijuma u organizmu, prvi simptomi koji se javljaju su uznemirenost, sindrom nemirnih nogu i pojava grčeva, nesanica, problemi sa spavanjem, hronična malaksalost, umor, pa čak i poremećen srčani ritam. Zato je suplementacija ponekad neophodna. Zajedno sa kalcijumom i vitaminom D, magnezijum je ključan za izgradnju koštanog tkiva, metabolizam hrane, produkciju energije, kao i za sintezu proteina i masnih kiselina.

U osetljive grupe koje bi trebalo da uzimaju dodatne količine magnezijuma ubrajaju se osobe sa zapaljenskim bolestima crijeva (Kronova bolest, IBD), bubrežnom insuficijencijom zbog koje se magnezijum pojačano gubi, dijabetičari i naročito stariji od 50 godina, jer je kod njih deficit izraženiji.

Takođe, unos magnezijuma se preporučuje osobama koje su pod hroničnim psihofizičkim stresom, koje ispijaju puno kafa i gaziranih napitaka kao i ženama sa obilnim menstrualnim ciklusima. Kliničke studije su pokazale da je efikasan u prevenciji različitih oboljenja.

Izvor: Nezavisne novine