latinica  ћирилица
06/06/2017 |  10:14 ⇒ 10:27 | Autor: RTRS

Naučnici otkrili najvreliju planetu (VIDEO)

Međunarodni tim naučnika otkrio je planetu sličnu Јupiteru, koje je toplija od većine zvijezda i koja bi mogla da ima rep nalik na kometu. To otkiće iznenadilo je i same astronome, koji priznaju da ni sami nisu sigurni kako je moguće da je KELT-9b, kako je označena planeta, postoji.
Najvrelija planeta- KELT-9b - Foto: Screenshot/YouTube
Najvrelija planeta- KELT-9bFoto: Screenshot/YouTube

KELT-9b ima tempereaturu od 4.600 kelvina (4.327 celzijusa) što je samo 1.200 kelvina hladnije od Sunca.

- Toliko je vrela da je vrelija od većine poznatih zvijezda - kaže vođa tima naučnika Skot Gaudi, profesor astronomije na Državnom univerzitetu Ohaja.

Planete ima skoro tri puta veću masu od Јupitera, ali upola manju gustinu. To je, po naučnicima, rezultat ekstremne radijacije koja dolazi sa zvijezde domaćina, zbog čega se njena atmosfera "naduva kao balon".

- To je planeta po svim mogućim definicijama, ali se njena atmosfera skoro sigurno razlikuje od bilo koje druge planete koju ćemo ikada imali prilike da vidimo, zbog temeperature njene dnevne strane - kaže Gaudi.

KELT-9b orbitira oko zvijezde nazvane KELT-9, koja je duplo veća i skoro duplo vrelije od Sunca. Ultravioletno zračenje KELT-9 je toliko jako da bi cijela planeta mogla da ispari.

Izvor: B92