latinica  ћирилица
06/06/2017 |  11:09 ⇒ 18:50 | Autor: RTRS

Dodik-Mirović: Sveobuhvatni sporazum o saradnji dvije vlade (VIDEO/FOTO)

U Banjaluci je održan sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predsjednikom Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine Igorom Mirovićem.
Pres: Dodik - Mirović - Foto: RTRS
Pres: Dodik - MirovićFoto: RTRS

Sporazum o saradnji vlada Republike Srpske i Vojvodine trebalo bi da bude potpisan na jesen - to je najavljeno nakon sastanka predsjednika Milorada Dodika sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem.

Predsjednik Srpske je rekao da je na današnjem sastanku razgovarano o pitanjima zajedničke saradnje.

On je, nakon sastanka sa delegacijom Vlade Vojvodine, rekao da je međusobna saradnja i do sada bila na visokom nivou, a u narednom periodu trebalo bi da bude još intenzivnija. Posebno zanimljiva su infrastrukturna pitanja i mogućnost zajedničkog apliciranja za privlačenje sredstava iz međunarodnih fondova.

Dogovoreno je niz konkretnih stvari i način na koji će ići. Želimo da negdje u jesen potpišemo jedan sveobuhvatan sporazum o saradnji Vlade RS i Vlade Vojvodine o svim pitanjima koja su važna i za jednu i za drugu oblast i da u tom pogledu nastavimo nešto što je tradicionalno već.

Dodik je najavio i da će Srpska i Srbija, u skladu sa sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama, uskoro reaktivirati održavanje zajedničkih sjednica dvije vlade i da će jedna biti održana i u Novom Sadu. Dodik je najavio i mogućnost potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma o saradnji dvije vlade o svim važnim pitanjima na jesen ove godine.

Pokrajinski premijer Igor Mirović rekao je da je saradnja sa Vladom Srpske zamišljena veoma ambiciozno i da će to biti ugrađeno u zvanični sporazum o saradnji.

On je istakao da bi saradnja trebalo da bude intenzivirana u oblasti privrede, zdravstva, obrazovanja, kulture.

Naveo je da je na sastanku razmijenjeno mišljenje i o infrastrukturnim pitanjima, te mogućnostima apliciranja za projekte prekogranične saradnje.

Dodik je rekao i da je Mirović dokazani prijatelj Srpske, te izrazio zahvalnost delegaciji Vojvodine na dolasku.

Delegacija Vlade AP Vojvodine, predvođena premijerom Igorom Mirovićem, boravila je danas u posjeti Banjaluci tokom koje se sastala i sa predsjednicom Vlade Željkom Cvijanović.

U okviru posjete vojvođanske delegacije Banjaluci, potpisan je i sporazum o saradnji privrednih komora Republike Srpske i AP Vojvodina. Ministar industrije Srpske Petar Đokić, nakon razgovora sa delegacijom Vlade Autonomne pokrajine Vojvodina, istakao da je  dogovorena još konkretnija i intenzivnija saradnja.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i vršilac dužnosti generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra Srpske Vlado Đajić primili su danas delegaciju Vojvodine predvođenu pokrajinskim sekretarom za zdravstvo Zoranom Gojkovićem.

Delegacija Vojvodine u posjeti UKC

Delegacija je obišla Klinički zavoda za nuklearnu medicinu i bolesti štitne žlijezde, Kliniku za kardiologiju i Kliniku za neurologiju.

Ministar nauke i tehnologije Srpske Јasmin Komić i rektor banjalučkog Univerziteta Milan Mataruga razgovarali su danas sa sekretarom za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku djelatnost u Vladi AP Vojvodine Zoranom Miloševićem i rektorom Univerziteta u Novom Sadu Dušanom Nikolićem o unapređenju naučno-istraživačkog rada i saradnje.

Delegacija Vojvodine sastala se i sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem.

Sastanak Dodika i Mirovića
Foto: RTRS

Sastanak Dodika i Mirovića
Foto: RTRS

Sastanak Dodika i Mirovića
Foto: RTRS

Sastanak Dodika i Mirovića
Foto: RTRS

Delegacija AP Vojvodine u obilasku južnog krila poliklinike na UKC BL
Foto: RTRS

Delegacija AP Vojvodine u obilasku južnog krila poliklinike na UKC BL
Foto: RTRS

Delegacija AP Vojvodine u obilasku južnog krila poliklinike na UKC BL
Foto: RTRS

Delegacija AP Vojvodine u obilasku južnog krila poliklinike na UKC BL
Foto: RTRS