latinica  ћирилица
06/06/2017 |  21:22 ⇒ 07/06/2017 | 09:21 | Autor: RTRS

Kinesko drvo u prijedorskom dvorištu

Milorad Vucelja (58) iz prijedorskog naselja Urije, tri godine uzgaja paulovnije, sadnice kineskog drveta, koje krase mnoga dvorišta u ovom gradu. Sjeme je nabavio u Novom Sadu a podatke o paulovniji je našao na internetu. Odlučio je da se okuša u proizvodnji sadnica koje uzgaja u dva plastenika. Sadnice prodaje po cijeni od dvije i po do pet KM.
Odgajivač paulovnije Milorad Vucelja  (Foto:B. Majstorović / RAS Srbija) -
Odgajivač paulovnije Milorad Vucelja (Foto:B. Majstorović / RAS Srbija)

Navodi da se ovo drvo može koristi za ogrjev, dok listovi mogu da služe za ishranu stoke.

- Ova biljka ima prekrasne medonosne cvjetove koji cvjetaju nakon treće godine rasta ovog drveta. U prvoj godini list biljke naraste do 70 centimetara, a svake naredne godine manje rastu. Oni su veoma korisni, jer mogu da se koriste za ishranu stoke, kao što su patke, kokoši, ovce, krave - kaže on.

Navodi da drvo traži konstantnu temperaturu i vlagu jer rast u prvoj godini zavisi od zalivanja jer pailovnija traži dosta vode. Vucelja je otkrio da se ona svake četvrte godine može sjeći za ogrev i da se, nakon sječe obnovi šest puta, što znači da se jedno stablo može koristiti 24 godine. Za oko sedam godina njen prečnik bude oko 40 centimetara, dok samo za godinu dana njena visina bude i preko četiri metra. Ističe da ovo drvo ima veoma jak korjen pa ne može biti blizu kuće.

Priča da bi, stablo paulovnije, nakon godinu dana trebalo “čepovati“. Objašnjava da to znači da je prva stabljika, koja izraste šuplja kao bambus, zbog čega se ona čepuje, odnosno odsječe. Tada i iz njenog korena krenu tri do četiri nova izdanka, a ostavlja se samo jedan koji je najjači.

Osim što se može koristiti za ishranu pčela i ostalih životinja, paulovnija se koristi i kao tehničko drvo u industriji. Vucelja objašnjava da je sjeme paulovnije izuzetno sitno. Kaže da je jedno zrno paulovnije maleno kao najsitnije zrno šećera.

Izvor: Blic