latinica  ћирилица
11/06/2017 |  11:43 | Autor: RTRS

Hajmlihov zahvat nije najbolji način da spriječite gušenje?

Hajmlihov zahvat nije jedini način da spriječite da se neko uguši, a nije nužno ni najbolji, piše Biznis insajder. Uzastopni udarci u leđa takođe bi mogli da budu od velike pomoći.

Iako pomisao da će udahnut komadić hrane na taj način skliznuti još dublje djeluje logično, riječ je o mitu koji je raširio sam Hajmlih.

Prema navodima Hajmlihovog najmlađeg sina Pitera Hajmliha, slavni naučnik je proveo godine pokušavajući da diskredituje udarac u leđa kao efikasno sredstvo protiv gušenja, nazivajući ih “udarcima smrti“.

Osamdesetih godina prošlog vijeka slavni naučnik je takođe objavio studiju u kojoj navodi da udarci u leđa žrtvi nanose više štete nego koristi.

Ipak, stručnjaci navode da nema stvarnih dokaza za tvrdnju da su udarci u leđa bolji ili gori od Hajmlihovog zahvata.

Nova istraživanja dovela su do toga da Crveni krst 2006. godine uvede dvije značajne promjene u svoje protokole.

Prvo, metoda koja je do tada nazivana Hajmlihovim zahvatom i važila za jedini preporučeni način spriječavanja gušenja, promjenila je ime u “abdominalne potiske“.

Drugo, ona se danas sastoji od dva koraka:

1) Osobu koja se guši je potrebno udariti dlanom pet puta po leđima, između plećki

2) Ukoliko prvi korak nije bio uspješan, potrebno je izvesti pet abdominalnih potisaka, i to tako što ćete palcem jedne ruke pritisnuti područje želuca (između pupka i grudne kosti), a zatim pesnicu druge ruke obaviti preko šake sa prislonjenim palcem i odsječno pritiskati ka abdomenu nagore. Ukoliko je komadić hrane i dalje zaglavljen u dušniku, trebalo bi ponoviti prvi korak

U slučaju da se žrtva onesvijesti, potrebno je izvršti masažu grudnog koša sa naizmjeničnim pružanjem vještačkog disanja. To ćete izvesti tako što ćete pritiskati grudni koš osobe, a zatim joj podići bradu, zapušiti nos i upumpavati vazduh u usta oko jednu sekundu.

Ukoliko ne možete fizički da uklonite komadić hrane iz dušnika i grudi osobe se ne nadimaju dok pružate vještačko disanje, pozovite hitnu pomoć i ponavljajte proces sve dok ne stigne hitna služba.

Izvor: Agencije