latinica  ћирилица
11/06/2017 |  14:24 ⇒ 14:57 | Autor: RTRS

Obilježeno 25 godina od formiranja Kotorvaroške brigade

U Kotor Varošu danas je obilježeno 25 godina od formiranja Prve lake kotorvaroške pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, čijih je 109 pripadnika dalo život za slobodu srpskog naroda i odbranu Srpske.
Obilježeno 25 godina od formiranja Kotorvaroške brigade - Foto: SRNA
Obilježeno 25 godina od formiranja Kotorvaroške brigadeFoto: SRNA

Na svečanoj akademiji povodom jednog od najvažnijih datuma u novijoj istoriji Kotor Varoša istaknuto je da je ratni put Kotorvaroške brigade bio trnovit i težak, te da su dijelovi jedinica kao i kompletna brigada učestvovali na kotorvaroškom, vlašićkom, posavskom, maglajskom i teslićkom ratištu.

Ratni komandant Vojin Ubiparip je istakao da ova brigada zaslužuje da bude najvažniji dio sjećanja na vrijeme kada se oružjem branila sloboda.

- Kotorvaroška laka pješadijska brigada imala je izuzetan značaj u sudbonosnim vremenima, jer je zaštitila srpski narod i pomogla stvaranju Republike Srpske, a nastala je iz potrebe srpskog naroda za odbranom - rekao je Ubiparip.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Gosto Trivunović podsjetio je prisutne saborce da je 109 pripadnika Kotorvaroške brigade poginulo u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a 363 borca su teže ili lakše ranjena.

- Da nije bilo njih danas ne bismo živjeli u slobodi koju imamo. Uvijek smo kao prioritet stavljali borbu za status onih koji su učestvovali u ratu, čineći sve da borcima i drugima iz boračke populacije omogućimo stabilnost, posebno izgradnjom stambenih objekata - naglasio je Trivunović.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan odao je veliku zahvalnost borcima Kotorvaroške brigade, jer nisu štedjeli svoje živote da bi sačuvali najveće svetinje bez kojih jedan narod ne može trajati, a to su država i sloboda.

- Mi danas ne govorimo o slavi oružja, već se isključivo slavi slobode, koja je preduslov svega i bez koje nema budućnosti na ovom prostoru - istakao je Sakan.

On je naglasio da nikada ne smiju biti zaboravljeni oni koji su ugradili sebe u "granični kamen" otadžbine ili su na bilo koji način ostavili djelo za nove generacije.

Prethodno je u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice služen parastos za poginule pripadnice brigade, a potom su delegacije komande Kotorvaroške brigade na čelu sa ratnim komandantom Vojinom Ubiparipom, opštinske Boračke organizacije i opštine Kotor Varoš položile vijence na Spomen-obilježje poginulim borcima.

Izvor: SRNA