latinica  ћирилица
12/06/2017 |  19:29 ⇒ 19:32 | Autor: RTRS

Majke koje doje kraće od šest mjeseci štete jetri beba

Bebe koje majke doje manje od šest mjeseci imaju 40 odsto veći rizik od oboljenja jetre, dok su ti izgledi kod gojaznih majki dvostruko veći.

Djeca koju majke ne doje ili prestanu to da rade u prvih šest meseci na taj način povećavaju šansu od nastajanja bezalkoholne bolesti masne jetre kod dece za 40 odsto u kasnijem životu, pokazala su nova istraživanja.

Takođe je utvrđeno da gojaznost majke može da udvostruči taj rizik, što može dovesti do ozbiljnog oštećenja jetre, uključujući i cirozu, potencijalno opasnu po život.

Istraživanje je pokazalo i da pušenje u ranim danima trudnoće može da napravi dijetetu problem sa jetrom kada se nađe u tinejdžerskom uzrastu.

Podaci do kojih se došlo istraživanjima iz Australije pokazala su da alarmantan broj žena zdravlje svoje bebe dovodi u opasnost. Tek 17 odsto Britanki doje svoju djecu u trećem mjesecu, dok tek svaka druga Amerikanka to čini tokom šest mjeseci od rođenja bebe.

"Ova studija ima za cilj da podstakne zdraviji stil života pre i za vrijeme trudnoće, ali i da sugeriše duže dojenje budućih generacija", rekao je doktor Ojekoja Ajonrind sa Univerziteta u Zapadnoj Australiji.

Bezalkoholna bolest masne jetre je jedan od najčešćih poremećaja jetre koji se javlja u razvijenim zemljama i pogađa svaku četvrtu odraslu osobu. Reč je o progresivnoj bolesti koja počinje nakupljanjem masti u jetri bez preteranog konzumiranja alkohola. Obično je povezana sa gojaznošću i dijabetesom.

"Majčino mlijeko je zaista složenog sastava. Normalna težina majke, kretanje i upornost u dojenju može biti od značaja za zdravlje jetre njihove dejce. Važnost djelovanja majke, kada je u pitanju zdravlje njihove dece, ne treba potcjenjivati", dodaje doktor.

Izvor: B92, Daily Mail