latinica  ћирилица
13/06/2017 |  08:05 ⇒ 08:11 | Autor: RTRS

Muzej Hercegovine okupio umjetnike iz šest zemalja

U Muzeju Hercegovine Trebinje svečano je otvorena Druga međunarodna likovna kolonija "KOLO 2017" na kojoj učestvuje 25 likovnih umjetnika iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Bugarske.
Trebinje: Likovna kolonija "KOLO 2017" - Foto: SRNA
Trebinje: Likovna kolonija "KOLO 2017"Foto: SRNA

Istaknuti likovni stvaraoci će do 18. juna raditi u inspirativnom prostoru Muzeja Hercegovine i okolini, a tokom kolonije biće organizovan i niz pratećih programa - izložbe, likovna radionica, modna revija, koncert, a naglasak je na humanitarnoj izložbi za djecu sa posebnim potrebama koja će biti održana u četvrtak, 15. juna.

Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak je, otvarajući koloniju, istakao da je ova manifestacija, iako tek na putu stvaranja vlastite tradicije, već afirmisana u Trebinju i šire zahvaljujući učešću poznatih i priznatih umjetnika, te bogatom i raznovrsnom programu.

- Osim opšteg kulturnog značaja, poseban kvalitet likovne kolonije jeste organizacija radionice za djecu sa posebnim potrebama radi njihovog uključivanja u proces stvaranja i izražavanja, pružanja mogućnosti i izbora, davanja podrške i ostvarivanja vlastitih potencijala - naveo je Banjak.

Selektor i jedan od organizatora kolonije likovni umjetnik Dražen Milić podsjetio je da je ova manifestacija utemeljena na veliki jubilej, 60 godina Gradskog KUD-a "Alat", te da će zahvaljujući podršci Gradske uprave i Muzeja Hercegovine njeno drugo izdanje po broju i umjetničkom renomeu učesnika, te brojnim pratećim sadržajima, biti na znatno većem nivou.

Milić je istakao da je posebno važno da se građani odazovu humanitarnoj izložbi za djecu sa posebnim potrebama.

- Svaki umjetnik će jedan rad posvetiti jednom djetetu. A uveče će biti prodajna izložba, pri čemu će sav prihod ići djeci sa posebnim potrebama - naveo je Milić.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić zahvalila je Gradskoj upravi što je prepoznala značaj ove manifestacije, prihvatila pokroviteljstvo i uvrstila je u zvanični program Trebinjskog kulturnog ljeta.

Ona je dodala da Muzej Hercegovine, upravo zahvaljujući koloniji, u ovim danima neće biti samo institucija koja čuva, predstavlja i bavi se proučavanjem kulturno-istorijskog nasljeđa", već postaje i mjesto stvaranja umjetničkih djela, koja će ostati u ovoj ustanovi, kao poklon umjetnika Trebinju.

- Sva umjetnička djela nastala na koloniji ostaju u Fundusu Muzeja Hercegovine. Za neka buduća pokoljenja skupljamo novu zbirku savremenog likovnog stvaralaštva - istakla je Grujićeva.

Početak kolonije sinoć je ozvaničen otvaranjem izložbe slika dva istaknuta umjetnika Hadži Branka Nikitovića iz Republike Srpske i Vasileva Ničea iz Makedonije.

Nikitović se predstavio sa 54 akvarela mosta "Na Drini ćuprija", a Niče slikama figure žena i pejzaža.

Izvor: SRNA