latinica  ћирилица
14/06/2017 |  11:18 ⇒ 12:59 | Autor: RTRS

Trebinje: Međunarodna likovna kolonija "Kolo" (VIDEO)

Izložbom radova Hadži Branka Nikitovića iz Višegrada i Vasileva Ničea iz Strumice, u Muzeju Hercegovine otvorena je druga Međunarodna likovna kolonija „Kolo“ koja će u Trebinju trajati sedam dana.
Trebinje - izložba slika - Foto: RTRS
Trebinje - izložba slikaFoto: RTRS

Osim Muzeja Hercegovine, koji ove godine slavi jubilej - 65 godina postojanja, u organizaciju kolonije uključilo se i Udruženje likovnih umjetnika istočne Hercegovine “Milorad Ćorović“.

Iako je riječ o dvojici potpuno različitih slikara i umjetničkih pravaca, akvareli Ćuprije na Drini, kao vječita inspiracija Hadži Branka Nikitovića, poručuju da mostovi treba da spajaju, a ne razdvajaju obale i ljude.

- Јa vidim i poručujem da je tu sada jedan most između mene i Vasiljeva, ali i isvih učesnika druge Međunarodne kolonije u Trebinju. Volio bih da svi čuju da pričamo o mostovima, koji su nam potrebniji nego ikada, kaže akademski slikar Hadži Branko Nikitović.

Radovi makedonskog umjetnika Vasileva Ničea su crteži, akvareli i pastel. Pretežno se radi o motivima ženskih figura i pejzaža.

- Očekujem da se moji radovi prije svega sviđaju publici, a li i da ovdje napravim fina umjetnička djela, istakao je Niče.

Na ovoj koloniji učestvovaće 25 umjetnika iz BiH, Srbije Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i Bugarske.

Tokom sedmodnevnog druženja planirani su brojni prateći programi,o d izložbi, likovnih radionica, modnih revija, do koncerata.

Radionica za mališane iz Udruženja djece i roditelja sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko“ biće humaniratnog karaktera.

- Svaki umjetnik će jedan rad posvetiti jednom djetetu iz Udruženja. Biće prodajnog karaktera, neće biti velike cijene, ali sav prihod biće namjenjene djeci iz tog Udruženja, naveo je Dražen Milić, selektor Međunarodne likovne kolonije „Kolo“.

Slike koje budu nastale na likovnoj koloniji, ostaće kao poklon gradu Trebinju, u trajnom vlasništvu Muzeja Hercegovine.