latinica  ћирилица
14/06/2017 |  11:29 ⇒ 13:02 | Autor: RTRS

Prijedor: Škola kaligrafije (VIDEO)

U Prijedoru je počela petodnevna škola kaligrafije ili lijepog pisanja, koju vodi kaligraf Silvana Ručnov iz Beograda. Ovo je druga godina škole, koja se održava u biblioteci "Ćirilo i Metodije''.
Prijedor - kaligrafija - Foto: RTRS
Prijedor - kaligrafijaFoto: RTRS

Posljednjih godina kaligrafija je među prvih deset hobija kojim se ljudi u svijetu bave.

Prijedorčanka Nada Dobrijević, geometar po zanimanju, kaligrafiju je zavoljela u školskoj klupi.

- Sad sam na ovom kursu prvi put. Za prethodni nisam znala na vrijeme a inače bih došla na njega, kaže Nada.

- Ovdje je baš lijepo. Smirujemo živce a i ljepše puno ljepše, pišem, ističe Marija Kukolj.

Poznati predavač i kaligraf Silvana Ručnov, prije 17 godina osnovala je školu kaligrafije za ljubitelje lijepog pisanja. Na prvom predavanju Silvana je polaznike upoznala sa osnovama klasične i moderne kaligrafije.

- Kakve vrste kaligrafije postoje u svijetu, istočna, zapadna, onda materijali na kojima se pisalo od iskona pa do danas i sredstva kojima se pisalo, sve su to teme kojima uvodeio u priču da se zna da to nije sada bum nastalo ni od čega. Mi smo tu v,eštinu potisnuli u jednom periodu naše istorije, priča  Silvana.

- Mlađe smo animirali preko nastavnika a ima i onih u najboljim godinama koje interesuje onaj rukopis koji su možda kroz svoje stasavanje zaboravili, navodi Mara Ećim, direktorka Narodne biblioteke ,,Ćirilo i Metodije'' Prijedor.

Silvana Ručnov diplomirala je na Akademiji umjetnosti u Beogradu. Imala je osamnaest samostalnih izložbi i učestvovala je na mnogobrojnim grupnim izložbama. Dobitnica je godišnje nagrade ULUPUDS-a za stvaralaštvo 2011. godine.