latinica  ћирилица
15/06/2017 |  17:10 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Kako stati u kraj nelegalnom punjenju plinskih boca? (VIDEO)

Da li ste ikada pomislili da u svom domu možda čuvate tempiranu bombu?
Plinske boce - Foto: RTRS
Plinske boceFoto: RTRS

S obzirom na stanje tržišta tečnog naftnog gasa u BiH, plinske boce doslovno su potencijalne bombe.

Sistemska kontrola gotovo i da ne postoji, atesti na pojedinim bocama nisu vršeni i po trideset godina, a boce se, bez kontrole i mimo zakona i dalje pune na benzinskim pumpama.

Ispresovane i isječene – 1.000 neispravnih plinskih boca uništeno je u Banjaluci. Nisu prošle atest Krajina petrola i uklonjene su sa tržišta.

- Ispituje se na pritisak. Radni pritisak boce je 12 bara, ispituje se na 25. Nakon što se stave ventili ispituje se da li negdje ispušta i ima još jedan uređaj koji mjeri ono što se ne vidi, njenu nadutost, pojašnjava Milovan Bajić, direktor Krajina petrola.

Koliko je haotično bh. tržište kada je riječ o tečnom naftnom gasu, najbolje govori šarolikost boca koje će proći kroz prese.

I evo dokaza za ono na šta se godinama upozorava. Neispravnu bocu, staru trideset godina, koja nije prošla atest, suprotno zakonima, bez problema napunili smo na benzinskoj pumpi.

Ovome nadležni nikako da stanu u kraj. Punjenje plinskih boca na benzinskim stanicama nije legalno, ali se radi.

Republička uprava za inspekcijske poslove navodi: "U pravilu, privredni subjekti u trenutku kontrole i u prisustvu inspektora, ne čine prekršaje i ne vrše punjenje boca na punionicama auto-gasa, te je utvrđivanje ovakvog prekršaja i pribavljanje fizičkih dokaza znatno otežano."

Nadležni savjetuju – plinske boce puniti isključivo u ovlaštenim punionicama, ne na benzinskim pumpama. Na rukohvatima treba provjeriti godinu posljednjeg atesta, a pravilo je da se on vrši, svakih tri do pet godina.

Stanje bi trebalo biti bolje, kažu nadležni, donošenjem novog pravilnika.

- Јa se nadam da će u nekom narednom periodu pomoću ovog pravilnika, ali i imenovanjem tijela koje će pratiti i ocjenjivati sigurnost i bezbjednost tih boca, sigurnost na našem tržištu biti povećana, kaže Maja Mrkić Bosančić, rukovodilac Odjeljenja za gas u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva

Uz to, boce su iz Hrvatske i Slovenije u BiH uglavnom uvezene kao staro gvožđe, naknadno su prefarbane i puštene na tržište.

Sve to dešava se jer naši pravilnici nisu ukorak sa onim evropskim, a Hrvatska i Slovenija boce uklanjaju sa tržišta nakon deset godina korišćenja.

I Crna Gora je promijenila pravilnike, pa nam, procjenjuju upućeni, uskoro stižu i njihove boce za otpad.