latinica  ћирилица
16/06/2017 |  09:05 | Autor: RTRS

Beogradska filharmonija trijumfalno zatvara sezonu

Herojska tematika obilježiće danas u Kolarčevoj zadužbini zatvaranje sezone Beogradske filharmonije, pod upravom Uroša Lajovica.
Beogradska filharmonija - Foto: blic.rs
Beogradska filharmonijaFoto: blic.rs

Orkestar će izvesti Betovenovu simfoniju "Eroika" i "Uvertiru 1812" Čajkovskog, a zajedno sa solistom Ištvanom Vardaijem Hajdnov "Koncert za violončelo".

- Izvodimo napoleonski program, idealan za kraj koncertne sezone. Betoven je Eroiku pisao za Napoleona, Hajdn je imao privatne veze sa njim, a Uvertira 1812 slavi pobjedu, ali nad Napoleonom - rekao je Lajovic, nekadašnji šef-dirigent Beogradske filharmonije.

Pored 25 koncerta na Kolarcu, pet dodatnih termina u okviru ciklusa "Filharmanija" i "Teatra u Filharmoniji" na kamernoj sceni, sezonu Beogradske filharmonije su obilježila gostovanja u čuvenoj sali "Čajkovski" u Moskvi, prestižnoj MUPI u Budimpešti, na domaćem festivalu NOMUS kao i turneja Filharmonija na sjeveru Srbije.

Koncertnu sezonu zaokružuje besplatan koncert na otvorenom koji Beogradska filharmonija priređuje zajedno sa novim šefom-dirgentom Gabrijelom Felcom, na kojem će čuveni Zubin Mehta nastupiti kao specijalni gost, 25. juna, u bloku 13, kod Palate Srbija.

Izvor: Tanjug