latinica  ћирилица
16/06/2017 |  09:21 ⇒ 09:22 | Autor: RTRS

Sputnjik: Zašto Hojt Јi prijeti Srbiji- panika ili paranoja?

Američki javni pritisak povodom rusko-srpskog centra u Nišu predstavlja kombinaciju velikog straha i preventivnog dizanja galame, analizira Sputnjik.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta zadužen za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Јi na pretresu o situaciji u Јugoistočnoj Evropi, održanom u Pododboru za evropsku i regionalnu bezbjednosnu saradnju u Senatu rekao je nedavno da ga brine ruski humanitarni centar u Nišu kao i status koji bi Rusi imali u Srbiji.

"Brine me takozvani humanitarni centar, ne zbog onoga što je sada, nego zbog onoga što bi mogao da postane. Pogotovo ako Srbija ispuni ono što je Rusija tražila: specijalni status i imunitet za svoje osoblje. Ne vjerujemo da Rusija ima dobre namjere da pomogne Balkanu da ide ka EU“, rekao je Јi.

Prema mišljenju analitičara Đorđa Vukadinovića takva izjava samo je jedna u nizu koje viši, visoki ili srednji predstavnici američke administracije daju u vezi sa Rusijom i ruskom prijetnjom i koje se, kako kaže, zaista teško mogu razumjeti i kvalifikovati drugačije nego kao kombinacija straha, paranoje i nekakvog preventivnog dizanja galame da bi se zapravo proizveli sopstveni postupci i sopstvene namjere.

"Ima tu i dosta paranoje, posebno kod dijela američkih liberalnih krugova, koji ne mogu da prihvate da je Donald Tramp postao predsjednik i traže opravdanje, predstavljajući sve kao posljedicu ruske zavejre, umjesto da konstatuju slabost ćameričkog sistema. Ne demokratije i izbornog sistema, koliko slabosti vladajućih struktura koje upravljaju već nekoliko decenija", karakteriše Vukadinović.

Mnogo je nelogičnosti, ističe Vukadinović, u svojevrsnoj mantri Zapada, jer se priča kako Rusija samo što nije propala, a sa druge strane se pripisuju demonske moći i sposobnosti Putinu lično i ruskoj politici, koji biraju predsjednika najmoćnije zemlje zapadne hemisfere.

"Ta vrsta analize pokazuje koliko su gotovo smiješne i neodržive te konstrukcije, ali očito su one u glavama ne samo djela američkog establišmenta, nego i u dobrom dijelu američke javnosti", tvrdi Vukadinović.

Stvara se fama od relativno malog u brojčanom smislu i po obuhvatu humanitarnog centra i čude se nad mogućnošću šta bi njegovi službenici mogli da dobiju diplomatski status, navodi Vukadinović, a na nekoliko desetina kilometara odatle je ogromna američka vojna baza i po potencijalu i po površini, pa i po ljudstvu u Srbiji.

"Dakle, to ne da govori o dvostrukim standardima koji su obilježje američke politike posljednjih decenija, nego i o vrsti paranoje, iskrivljene svijesti, iskrivljenog pogleda na realnost koji se širi dobrim dijelom američke administracije", zaključuje Vukadinović.

Sa druge strane, novinar i politički hroničar Željko Cvijanović kaže da je prije u pitanju pravljenje panike Srbiji, nego sebi samima od strane Amerike, jer je Hojt Јi nedavno rekao istu stvar na istom mjestu.

Izvor: Sputnjik