latinica  ћирилица
16/06/2017 |  14:26 ⇒ 15:40 | Autor: RTRS

Okončan disciplinski postupak protiv Salihovića

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH okončala je danas disciplinski postupak protiv suspendovanog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića iznošenjem završnih riječi tužioca i odbrane, a odluku će donijeti u roku do mjesec dana.
Salihović - disciplinski postupak - Foto: RTRS
Salihović - disciplinski postupakFoto: RTRS

Predsjednik Komisije Mahmut Švraka saopštio je da će Komisija, zbog obimnosti predmeta i procjene svih činjenica i izvedenih dokaza, odluku donijeti u roku do mjesec dana, a možda i prije. On je obrazložio da je Komisija odluku da iz postupka bude isključena javnost donijela zbog krivičnog postupka koji se paralelno vodi.

Glavni disciplinski tužilac VSTS-a, Alena Kurspahić, izjavila je po okončanju ovog postupka, koji je bio zatvoren za javnost, da je Kancelarija disciplinskog tužioca ostala u potpunosti pri navodima disciplinske tužbe, pravnim kvalifikacijama, zahtjevu za izricanje najstrože disciplinske mjere razrješenja dužnosti tužioca i glavnog tužioca BiH i zahtjevu za privremeno udaljenje do okončanja ovog postupka.

Salihovićev branilac Rifat Konjić rekao je da je odbrana predložila Komisiji da odbije tužbu i da je ubijeđena da će to biti učinjeno. Salihović je istakao da je, kada je riječ o regularnosti postupka, sigurno povrijeđena Evropska konvencija o ljudskim pravima na pravično suđenje i javnost postupka. On tvrdi da je mnogima zasmetao način rada u Tužilaštvu BiH, koje je pokrenulo mnoge procese u korupciji, terorizmu i ratnim zločinima.

Izvor.