latinica  ћирилица
16/06/2017 |  15:57 | Autor: RTRS

Trebinje: Udruženje "Bebe" zahvalni Gradskoj upravi na dodatnoj pomoći

Na području istočne Hercegovine pomoću vantjelesne oplodnje rođeno je 78 beba čiji su roditelji članovi Udruženja porodica sa problemom steriliteta "Bebe", u čemu je značajan doprinos dala Gradska uprava Trebinje izdvajanjem redovnih i dodatnih sredstva.
Trebinje - Foto: RTRS
TrebinjeFoto: RTRS

Predsjednik Udruženja Snežana Misita rekla je Srni da im podrška Gradske uprave puno znači i podsjetila da Grad na godišnjem nivou izdvaja 15.000 KM za ovo udruženje, a da su dodatna sredstva iz Fonda solidarnosti dragocjena za članove Udruženja.

Ona je navela da je nedavno jedan bračni par uradio vantjelesnu oplodnju zahvaljujući novcu koji je izdvojen iz Fonda solidarnosti Grada Trebinja.

"Iz Fonda solidarnosti je uplaćeno oko 9.000 KM, a obećana su nam i dodatna sredstva, koja će biti uplaćivana u zavisnosti od punjenja Fonda", navela je Misita, dodajući da su od Grada ovih dana dobili i 2.000 KM za projekat sa kojim su aplicirali.

Udruženje broji 180 članova, imaju nekoliko trudnica, a 17 članica trenutno čeka treću vantjelesnu oplodnju.

Prema njenim riječima, odluka Grada Trebinja da finansira treću vantjelesnu oplodnju trebinjskim bračnim parovima sa problemom steriliteta je posebno značajna.

Ona pojašnjava da je posebno važno što u gradskoj odluci ne postoje ograničenja u smislu starosne granice i što na sredstva mogu da računaju i bračni parovi, kojima je potreban zahvat izvan granica Republike Srpske.

"Naši parovi su prezadovoljni. Mnogi od njih su već bili izgubili nadu, jer su opterećeni ratama kredita koje su ranije podizali za vantjelesnu oplodnju", kaže Misita i dodaje da je Gradska uprava na ovaj način ljudima vratila volju za životom.

Ona je istakla da osim Trebinja pomoć Udruženju pružaju i Nevesinje i Bileća, izražavajući nadu da će i ostale opštine istočne Hercegovine početi da slijede pozitivan primjer svojih komšija.

Postupak vantjelesne oplodnje, koji ne prate komplikacije, uz dodatne tretmane košta između 5.000 i 6.000 KM, s tim što su troškovi dvostruko veći ukoliko je zahvat potrebno uraditi u inostranstvu.

Izvor: SRNA