latinica  ћирилица
16/06/2017 |  16:13 ⇒ 16:25 | Autor: RTRS

Oslobođeni članovi grupe "Pauk"

Viši sud u Beogradu oslobodio je optužbi petoricu okrivljenih za špijunažu u korist Francuske obavještajne službe krajem devedesetih godina prošlog vijeka.
Viši sud u Beogradu - Foto: TANЈUG
Viši sud u BeograduFoto: TANЈUG

Protiv ovih lica, poznatih pod nazivom "grupa pauk", proces je počeo prije 18 godina.

Prvostepenom presudom optužbi su oslobođeni Јugoslav Petrušić, Milorad Pelemiš, Slobodan Orašanin, Rade Petrović i Branko Vlačo, javili su beogradski mediji.

Protiv Pelemiša i Orašanina odbijena je optužba za nezakonito nošenje oružja zbog nastupanja apsolutne zastarjelosti krivičnog gonjenja.

Sudija Vladan Ivanković naveo je u obrazloženju presude da je tokom postupka utvrđeno da je samo Petrušić bio pripadnik Francuske obavještajne službe, ali da je prilikom ulaska u zemlju zatražio kontakt i sa civilnim i vojnim službama bezbjednosti Srbije.

Ivanković je naveo da niko od ispitanih svjedoka iz ovih službi nije rekao da je kod Petrušića primijetio djelovanje protiv interesa SR Јugoslavije, niti da je pod komandu stavljao ostale optužene.

Što se tiče odbijanja optužbe za nezakonito nošenje i držanje oružja, sudija je naveo da je s obzirom na brojne zakonske izmjene, primijenjen najblaži zakon po učinioce, po kojima je krivično gonjenje zastarjelo.

U vrijeme hapšenja ove grupe 1999. godine, tadašnji sekretar za informisanje Goran Matić saopštio je "da su uhapšeni članovi špijunsko-terorističke `grupe pauk`, posle niza počinjenih zločina, planirali i atentat na predsjednika Srbije Slobodana Miloševića".

Za to nikada, međutim, nisu bili optuženi, a slučaj je godinama mijenjao sudske i tužilačke instance.

Na presudu Višeg suda tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Dio optužnice kojim se terete i za ubistvo dvojice Albanaca na Kosovu i Metohiji 1999. godine i iznudu, razdvojen je od ovog postupka i za ta djela suđenje bi trebalo da počne na jesen.

Izvor: Srna