latinica  ћирилица
16/06/2017 |  16:37 | Autor: RTRS

Mektić - Li: Ponuđena mogućnost obuke forenzičara iz BiH

Američki forenzičar Henri Li danas je na sastanku sa ministrom bezbjednosti BiH Draganom Mektićem ponudio mogućnost obuke forenzičkih stručnjaka iz BiH u Americi.
Dragan Mektić - Foto: RTRS
Dragan MektićFoto: RTRS

Li je naglasio važnost forenzike u rasvjetljavanju kriminalnih djela, te uspostavljanja kvalitetnih baza podataka i usavršavanja osoblja radi efikasnijeg rasvjetljavanja najsloženijih krivičnih djela, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Mektić je istakao da forenzika u BiH zauzima značajno mjesto u regiji po napretku, te naglasio važnost stalne edukacije i praćenje najnovijih naučnih dostignuća u ovoj oblasti.

Sastanku su prisustvovali i rektor Internacionalnog Burč Univerziteta Damir Marjanović i naučni saradnik Instituta za antropologiju iz Zagreba Dragan Primorac, koji je predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzičke nauke i predsjednik Međunarodnog društva za primijenjenu biološku nauku /ISABS/.

Američki forenzičar Li održao je danas u Sarajevu predavanju pod nazivom "Značaj analize mjesta zločina i državne DNK baze podataka: prikaz najpoznatijih slučajeva od Kenedija do identifikacije žrtava rata na Balkanu i terorističkih napada u Njujorku", koje su organizovali Ministarstvo bezbjednosti BiH i Međunarodno društvo za primijenjenu biološku nauku.

Izvor: SRNA