latinica  ћирилица
16/06/2017 |  17:06 | Autor: RTRS

Delegaciji opštine Višegrad zabanjen ulazak na Kosmet

Delegaciji opštine Višegrad vlasti samoproglašenog Kosova u Prištini zabranile su ulazak u južnu srpsku pokrajinu zbog, obrazložili su, "procedure u vezi sa vizama".
Kosovo i Metohija - Foto: RTS
Kosovo i MetohijaFoto: RTS

Delegacija, koju čine načelnik opštine Mladen Đurević sa saradnicima i mladi fudbaleri Sportske sekcije "Bambi Soko", trebalo je ovog vikenda da otputuju u Kosovsku Mitrovicu radi potpisivanja povelje o bratimljenju i uzvratne posjete fudbalskom klubu "Trepča".

Đurević je rekao Srni da mu je veoma žao zbog otkazane posjete Kosovskoj Mitrovici.

"Planirano je bratimljenje opština Višegrad i Kosovska Mitrovica, što je dugogodišnja želja stanovnika naše opštine. Osim toga, planirali smo i uspostavljanje saradnje na različitim nivoima", dodao je on.

Đurević je istakao da je ovo još jedan pokazatelj teškog života ljudi i da privremene institucije na Kosovu ovakvim potezima učvršćuju jedinstvo Srba sa Kosmeta i Republike Srpske.

Predsjednik Sportske sekcije "Bambi Soko" Aleksandar Govedarica rekao je da je dvadesetak mladih fudbalera planiralo odlazak u Kosovsku Mitrovicu na uzvratnu bratsku posjetu fudbalskom klubu "Trepča".

"Naši fudbaleri su bili spremni za polazak, ali smo dobili informaciju da vlasti sa Kosova ne dozvoljavaju ulazak na njihov prostor i to bez obrazloženja", dodao je Govedarica.

On je istakao da su na vrijeme svi bili upoznati o dolasku, te da se očekivalo da neće biti problema da mladi sportisti i uprava kluba budu gosti u Kosovskoj Mitrovici.

"Žao mi je što nismo imali priliku da uzvratimo dogovoreno posjetu, najviše zbog naših fudbalera koji su to željno iščekivali", dodao je Govedarica.

Portparol opštine Kosovska Mitrovica Sergej Zaporožac rekao je Srni u telefonskoj izjavi da se, s obzirom da BiH nije priznala Kosovo, uzima sistem reciprociteta kada je riječ o kretanju građana BiH, odnosno Republike Srpske, na prostor Kosova i Metohije /KIM/.

"Nadležni iz kancelarije za Kosovo i Metohiju, odnosno oficir za vezu proslijedio je sva dokumenta potrebna za ulazak delegacije iz Višegrada na područje Kosmeta. Nadležni iz Prištine su zahtijevali da se procedura ispoštuje i da se delegacija usmjeri na Hrvatsku, kako bi na taj način putem konkurisanja za vize, ušla na ovo područje", pojasnio je Zaporožac.

On je dodao da je ovakva procedura loša i da politika ne treba da se miješa u sport i u međusobnu saradnju srpskih gradova, jer je na osnovu Rezolucije 1244 UN, KIM sastavni dio Srbije.

Izvor: Srna