latinica  ћирилица
16/06/2017 |  17:24 | Autor: RTRS

BORS: Pojednostaviti procedure za dobijanje ortopedskih pomagala

Tri organizacije proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata traže od Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske da pojednostavi procedure za dobijanje ortopedskih pomagala i da riješi pitanje banjskog liječenja vojnih invalida.
Boračka organizacija Republike Srpske - Foto: ilustracija
Boračka organizacija Republike SrpskeFoto: ilustracija

Odbor ratnih-vojnih invalida /RVI/ Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/, Udruženje RVI "Slankamenci" i Organizacija amputiraca "UDAS" traže od FZO Srpske da vojnim invalidima sa teškim tjelesnim povredama obezbijedi banjsko-klimatsko liječenje svake godine.

Ove organizacije zahtijevaju da pravo na ortopedsko pomagalo, bude novčano pravo preko Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.

"To pravo ne traži posebna novčana sredstva, već sredstva koja se sada izdvajaju za tu namjenu u okviru FZO", navodi se u saopštenju BORS-a.

Iz BORS-a najavljuju da će invalidi i amputirci u ponedjeljak, 19. juna, u 10.30 časova, Fondu ispred sjedišta te ustanove, vratiti ortopedska i medicinska pomagala.

Prema njihovom obrazloženju, FZO Srpske i druge institucije 20 godina nisu uspjele da na zadovoljavajući način riješe pitanje ortopedskih medicinskih sredstava za teške ratne invalide, korisnike invalidskih kolica i proteza, kao i banjsko-klimatsko liječenje u ustanovama.

"Poražavajuće je da su u odobravanje i propisivanje ortopedskih pomagala uključene mnoge komisije, koje se tako bogate na račun nas, koji smo stvarali Srpsku i ugradili u njene temelje svoje dijelove tijela", poručili su iz BORS-a.

Izvor: SRNA