latinica  ћирилица
16/06/2017 |  18:38 ⇒ 17/06/2017 | 12:21 | Autor: RTRS

Kako je i zašto Krivični zakon BiH dobio podršku srpskih ministara? (VIDEO)

Iako Izmjene i dopune Krivičnog zakona neće proći parlamentarnu proceduru, jer neće dobiti podršku srpskih poslanika, i dalje ostaje otvoreno pitanje kako je i zašto ovaj zakonski prijedlog dobio podršku srpskih ministara u Savjetu ministara.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Umjesto konkretnog odgovora, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, do sada je svoj postupak obrazložio sa nekoliko različitih verzija.

Prvo je rekao da su uvažene primjedbe iz Republike Srpske, zatim da će biti uvažene, a potom i da je zakon dobio uslovnu podršku. Na konkretna pitanja koja je verzija istinita i šta je konkretno uslovna podrška, Mirko Šarović bez konkretnog odgovora.

- Treba da vjerujete da ja znam šta po tom pitanju radim i da sam to do sada pokazao. Јa nisam bilo kakav početnik da se ne znam snalaziti u ovoj situaciji, kaže Šarović.

Šta je tačno Šarović uradio, nije najjasnije ni NDP-ovom poslaniku u Parlamentarnoj skupštini BiH, Momčilu Novakoviću. Kaže da su srpski ministri morali glasati protiv ovog zakona.

- Institut uslovnog prihvatanja ne postoji. Ne postoji nigdje u institucijama BiH, ističe Novaković.Vidjećemo na sljedećoj sjednici Savjeta ministara hoće li se ponovo raspravljati o toj odluci ili neće. Ako ne bude rasprave, znači zakon je prošao proceduru. Ako bude rasprave. Neke odluke Savjeta ministara su ponekad vrlo čudne, poručio je Novaković.

U najnovijoj verziji Šarović kaže da će konačan tekst izmjena i dopuna Krivičnog zakona biti usaglašen i javnosti predstavljen u četvrtak.

- Vidjećemo u sljedeći četvrtak i epilog koji može da bude samo sljedeći. Da pred sobom imamo zakon koji će biti usaglašen i sa srpskim ministrima i vi to možete kritikovati da je dobar ili nije dobar, ili da taj zakon ide u dalju proceduru bez glasova ministara iz srpskog naroda, naglasio je Šarović.

I dok srpski predstavnici u zajedničkim organima komuniciraju po sistemu gluvih telefona, SDP-ov posalnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, Denis Bećirović, podržan od strane 37 udruženja žrtava i civilnih organizacija, u parlamentarnu proceduru uputio je svoju verziju izmjena krivičnog zakona, koje se odnose na zabranu negiranja genocida.

- Onih presuda utvrđenih na međunarodnim i domaćim sudovima. Za sve one koji budu kršili ovu odredbu zakona, ovaj tekst zakona predviđa kaznu zatvora od šest mjeseci do tri godine, naglasio je Bećirović.

Međutim, postoje i primjeri kada je i Sud u Hagu donosio veoma teške odluke, koje su potom poništavane. Zbog toga je veoma opasno uvrštavati termin genocid u Zakon, u momentu kada još nisu do kraja utvrđene istorijske istine, smatraju srpski zvaničnici.

- Mislim da to nije dobro i da to ne treba da prođe parlamentarnu proceduru i da se nastavi sa dokazivanjem dešavanja u Srebrenici. Smatram da će istorija pokazati šta se ovdje zaista zbilo, a da se mi moramo baviti nekim drugim stvarima, odnosno stvaranjem boljih uslova ovdje, napomenuo je Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice.

Da zakon neće proći parlamentarnu proceduru, uvjeravaju iz svih srpskih poslaničkih klubova u Parlamentu BiH. Međutim, na pitanje kako je moguće da bar na ovakvim zakonima, koji su za Srpsku od presudnog značaja, ne postoji ni minimum koordinacije između srpskih ministara i poslanika, niko nema adekvatan odgovor.