latinica  ћирилица
17/06/2017 |  07:42 ⇒ 18/06/2017 | 08:05 | Autor: RTRS

U Šamcu dočekano 650 učenika sa Kosmeta (FOTO/VIDEO)

U Republiku Srpsku danas je stiglo 650 djece sa Kosova i Metohije. Najbolji učenici iz svih srpskih opština sa Kosmeta dočekani su u Šamcu, a u narednih sedam dana boraviće u 13 gradova i opština Srpske. Tokom šest godina projekta „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“ u našoj republici je boravilo 2.500 srpske djece s Kosmeta.
Šamac - Foto: RTRS
ŠamacFoto: RTRS

Šestu godinu zaredom djeca sa Kosmeta dio raspusta provode u Republici Srpskoj. Vjeruju da će ovdje uživati u slobodi koju nemaju u svom zavičaju i da će ovdje steći nove prijatelje.

"Došli smo ovdje da bismo se sprijateljili, stekli novo društvo jer nikada nismo bili ovdje", rekla je Anastasija Radovanović iz Leposavića.

I Ivana Јovanović iz Donje Gušterice se nada da će im ovdje biti lijepo isto tako kao i što su dočekani.

Porodice u 13 gradova i opština Srpske u narednih sedam dana ugostiće 650 najboljih učenika iz svih srpskih opština sa Kosova i Metohije, potvrđujući na taj način črstu povezanost Srpskog naroda s obje strane Drine.

"Vidite po ovoj atmosferi u Šamcu koliko je ta dobrodošlica izražena i koliko nam je drago da preko 650 djece dolazi ovdje gdje će biti dobro ugošćeni", istakao je Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS.

Djeca s Kosmeta (Foto: RTRS)

Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji je istakao da je ovo jedna od najhumanijih akcija pomoći srpskom narodu na KiM koji već dvije decenije veoma teško žive , a posljednjih godina, kako kaže, sve teže i teže.

Arlov je zahvalio svima koji su podržali projekat "Spojimo srpsku djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" i naglasio da je, uključujući ovogodišnji dolazak, u organizaciji Odbora u Srpskoj do sada boravilo 2.500 srpske djece sa Kosova.

"Zahvaljujem porodicama koje su širom otvorile vrata ovoj djeci, osnovnim školama, gradovima, opštinama, predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i kabinetu predsjednika Republike, Ministarstvu prosvjete i kulture, Ministarstvu porodice, omladine i sporta, javnim preduzećima, Kancelariji za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije i Savjetu ministara BiH koji je djeci sa Kosmeta odobrio organizovani ulazak u Srpsku i BiH, bez pasoša", kaže Arlov.

Djeca s Kosmeta u Modriči (Foto: RTRS)

U okviru sedmodnevnog boravka u Srpskoj, djeca će posjetiti i spomen kompleks Gradina, a u četvrtak će za njih će biti upriličen prijem u zgradi Vlade Republike Srpske.