latinica  ћирилица
17/06/2017 |  18:02 ⇒ 18/06/2017 | 09:08 | Autor: RTRS

Pada još jedan tender! Zbog nedostatka pasoša građanima propadaju odmori (VIDEO)

Ljeto stiže, godišnje odmore većina građana već je isplanirala. Ako ste slučajno zaboravili na pasoše, svi planovi mogli bi vam pasti u vodu, jer ih ponovo nema. Tri tendera za njihovu nabavku su propala, četvrti će izvjesno imati istu sudbinu, a nadležni od odgovornosti bježe. Dok građani čekaju i po dva mjeseca za plavu knjižicu, oni koji se o njima i brinu, na odmoru su, daleko od BiH.
Pasoši - Foto: RTRS
PasošiFoto: RTRS

 Koliko je onih koji pasoš čekaju gotovo duplo duže od zakonskih 30 dana, niko ne zna. U situaciji kada vam država u 2017. godini ne može izdati putnu ispravu na vrijeme, građanima jedino preostaje da se nadaju boljem, i to kako narod kaže - “strpljen – spašen!”

Oni koji ne mogu čekati redovnu proceduru, zahtjev za pasoš predaju po hitnom postupku koji i dobiju nakon tri dana. Kako to da pasoških knjižica ima kada se plati 200 maraka, a u redovnoj proceduri ih nema – pitanje je koje građane mnogo ne zanima kada hitno moraju putovati izvan zemlje.

Iako je danas subota, gužve na šalterima i nisu nešto manje. Oni koji su danas došli da podignu dokumenta, kažu da su čekali i više od dva mjeseca. Svoje iskustvo ne žele da podijele, ali odgovornima postavljaju pitanje: ko će odgovarati zato što su svi rokovi probijeni?”)

Pitanje je to za čijim odgovorom tragaju svi u BiH. Svi osim nadležnih – a direktor nadležne Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH, Arif Nanić, javnost uvjerava da četvrti tender ipak nije poništen. Ako i budu realizovani najavljeni finansijski penali prema dobavljaču, napuniće se samo budžetska kasa, a bačeni novac građana za putovanje niko neće nadoknaditi.

"Po pitanju normalizacije pasoških knjižica od trenutnog dobavljača, takođe smo saopštili da je pristigao potreban materijal i da će se proizvodnja pasoških knjižica u narednoj sedmici normalizovati", ističe Nanić.

Pasoš ministra civilnih poslova BiH, Adila Osmanovića, nije istekao, pa je zato na godišnjem odmoru, izvan BiH. A prije nego što je plavu knjižicu uzeo u ruke i krenuo na odmor, Osmanović je najavio da će sve biti normalizovano  do 15. juna. To se nije dogodilo, a da li će priča o bh pasošima otići u još veću dubiozu saopštiće Kancelarija za žalbe naredne sedmice.

Francuska kompanija Gemalto ponovo se žalila, a mediji prenose da tenderski uslovi ponovo odgovaraju samo sadašnjem dobavljaču – njemačkoj firmi Milbauer. Prava na slobodu kretanja u BiH za nadležne su nepoznat pojam, a nakon propalih tendera, nemogućnosti nalaženja rješenja, skandala sa ličnim kartama i hapšenja bivšeg direktora IDDEEA-e – građani su postali taoci sopstvene države.