latinica  ћирилица
17/06/2017 |  18:17 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Šekovići: Uskoro završetak regulacije korita Drinjače (VIDEO)

Regulacija korita rijeke Drinjače u Šekovićima biće završena u naredna tri mjeseca, čime će biti stavljena tačka na poplave koje su 2014. godine pričinile štetu od devet miliona maraka u 1.000 domaćinstava i privredi.
Sanacija korita Drinjača - Foto: RTRS
Sanacija korita DrinjačaFoto: RTRS

Šekovići su ovih dana najveće gradilište u Srpskoj. Radi se punom parom na postavljanju kamenih obaloutvrda i proširenju korita da bi se Drinjača ukrotila i zauvijek spriječilo njeno izlivanje. Kako radovi odmiču, tako porodicama koje žive tik uz rijeku pada kamen sa srca. Ističu da će od sada mirnije spavati i neće strahovati za djecu

Radovi duž tri kilometra riječnog korita trebalo bi da budu završeni do 19. septembra.

Saša Mirić, portparol ЈU ''Vode Srpske'' kaže da će biti ugrađeno oko 5. 000 m3 armiranog betona, oko 10.000 kubnih metara betonskih ploča, ćime će, ističe, Šekovići dobiti priliku za ubrzani urbani razvoj, što je i veliki značaj ovog projekta.

Ovo je najznačajniji projekat u Šekovićima u zadnjih pet decenija. Opština je 95 odsto riješila imovinsko-pravne odnose za šta je iz budžeta izdvojeno 200.000 maraka.

Radovi, ukupne vrijednosti šest miliona maraka, započeti u septembru prošle godine, finansiraju se iz sredstava Evropske investicione banke u okviru projekta hitne pomoći zaštite od poplava u Srpskoj.

Osim Drinjače, uređena su i korita njenih pritoka Taševac i Lovnica. Iz kredita Evropske investicione banke od 55 miliona evra u Srpskoj se realizuje još niz projekta - uređenje 20 kilometara savskog nasipa, sanacija klizišta i regulacija rječnih korita od po 20 kilometara, uređenje obodne kanalske mreže od 180 kilometara i rekonstrukcija crpnih stanica.