latinica  ћирилица
17/06/2017 |  21:07 ⇒ 18/06/2017 | 08:19 | Autor: RTRS

Dodik uputio skupštini Nacrt zakona o fondu solidarnosti za liječenje djece (VIDEO)

Predsjednik Republike, Milorad Dodik, uputio je u parlamentarnu proceduru Nacrt zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.
Palata Predsjednika Republike Srpske - Foto: RTRS
Palata Predsjednika Republike SrpskeFoto: RTRS

Gostujući u "Dnevniku plus" naše Televizije generalni sekretar Službe predsjednika, Siniša Karan, pojasnio je da je Zakon namijenjen liječenju onih oboljenja koja nije moguće liječiti u zdravstvenim ustanovama Srpske ili ustanovama sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja ima posebne ugovore.

Siniša Karan u "Dnevniku plus"

"Zakon predviđa nekoliko vrsta izvora. Prije svega, je to poseban doprinos od 0,25 odsto od neto plate zaposlenih, ali na dobrovoljnoj bazi. Svaki građanin može da odustane od plaćanja na osnovu jednostavnog zahtjeva i poslodavac mora to da mu uvaži. Tu je i doprinos Saveza opština i gradova, koji na bazi razvijenosti određuje visinu doprinosa i naravno poseban aspekt su donacije preduzeća, organizacija i pojedinaca", pojasnio je Karan.

On kaže da će navedenim zakonom biti definisano osnivanje Fonda, njegova djelatnost, status i unutrašnja organizacija, te obezbijeđen način prikupljanja i trošenja sredstava za liječenje djece u inostranstvu i kontrola ovog procesa.

Karan je podsjetio da je Dodik poseban akcenat dao na aktivnosti humanitarnog karaktera, među kojima su socijalno ugrožene porodice, bolesna djeca, višečlane porodice, porodice kojima je neko stradao u odbrambeno-otadžbinskom ratu, te donatorske večeri u kojima je prikupljeno pet miliona KM.