latinica  ћирилица
18/06/2017 |  09:02 ⇒ 09:03 | Autor: RTRS

Kasne plate u Oružanim snagama BiH; Vojnicima stižu opomene iz banaka

Vojnicima u Oružanim snagama BiH kasni plata već desetak dana, a pojedincima koji imaju kredite u komercijalnim bankama već su stigle opomene zbog neplaćenih rata.

Ovo kako kažu nije prvo kašnjenje jer im je i prošli mjesec plata kasnila desetak dana. Razlog je, tvrde u Ministarstvu odbrane, prelazak s ručnog na elektronsko obračunavanje i isplatu plata.

Plate će biti isplaćene sigurno, rekli su iz Ministarstva obrane BiH, iduće sedmice. Međutim, svaki dan kašnjenja za vojnike koji primaju najniže plate od svih uniformisanih osoba u BiH je dug kao godina.

Vojnici koji su medijima odlučili prenijeti informacije i od njih tražiti odgovore jer se razlog kašnjenja krije od vojnika, kažu, kako su pored kašnjenja plata i dalje prisutni loši uslovi rada, manjak hrane i loši higijenski uslovi. Pričaju kako se sve više njihovih kolega odlučuje na napuštanje službe i odlazak iz zemlje.

Pojedinci su zadovoljni stanjem, dok drugi svjedoče kako posao koji su priželjkivali, zbog loših plata i uslova rada nije poželjan. Plate vojnika sa svim dodacima iznose oko 900 maraka, a uz to, kažu, žive u konstantnoj neizvjesnosti budući da im po navršavanju 35 godina starosti slijedi otkaz iz vojske.

Izvor: Agencije