latinica  ћирилица
18/06/2017 |  11:49 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Počast palim borcima Kasindolskog bataljona (VIDEO)

Pripadnici nekadašnjeg Kasindolskog bataljona i Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, njihovi potomci i članovi porodica, te brojni mještani Kasindola, okupili su se danas na "klancu", mjestu gdje su poginuli prvi borci ovog bataljona i uspostavljena prva borbena linija.
I.Sarajevo:Kasindolski bataljon Sarajevsko-romanijskog korupa - Foto: SRNA
I.Sarajevo:Kasindolski bataljon Sarajevsko-romanijskog korupaFoto: SRNA

Tradicionalnim pohodom na Klanac, Kasindolski bataljon VRS obilježio je četvrt vijeka od formiranja i odbrane Kasindola i Istočne Ilidže. Pripadnici ove jedinice VRS hrabro su branili i odbranili porodice i nejač, ali i ranjenike zbrinute u nekadašnjem depadansu za plućne boslesnike, ratnoj i poratnoj bolnici Istočno Sarajevo. Malo naselje odbranjeno je velikim žrtvama, stotinom poginulih boraca.

Na Klancu su pale prve žrtve odbrane Kasindola. Iz zasjede, a nakon dogovora o nenapadanju sa komšijama muslimanima iz Trnova, 10. jula 1992. ubijena su četiri, a jednak je i broj ranjenih boraca. Stoga se u pohodu na Klanac korača s pijetetom: borcima ožive sjećanja na poginule saborce, a mladi, sretni jer rat ne pamte, uče istorijske lekcije ponosno koračaju odbranjenim stazama svojih očeva.

Od Klanca, preko Donjeg Kotorca, Dobrinje, do Ilidže, desetine kilometara odbrambene linije, ponegdje ni 10 metara udaljene od naselja. Pedalj odstupanja značio bi pogrom stanovništva, ranjenih i bolesnih u bolnici Kasindo.

"Kažu da smo agresori. Ne, mi smo samo izašli da zaštitimo našu nejač da ne bi došlo do pokolja. Desetog jula pale prve žrtve - četiri poginula i četiri ranjena iz zasjede, iako je bio dogovor da neće biti dejstava sa komšijama iz Kijeva", priča Slobodan Maunaga, predsjednik Mjesne boračke organizacije Kasindo.

Zadatak svih je odvojiti istinu od laži, spasiti je od zaborava i cjeniti najzaslužnije za život u slobodi, istaknuto je danas. 

"Naš zadatak je stvoriti ambijent dostojan čovjeka, borca. Najteže onima koji su u ratu imali 30 – 50 godina. Nisu ostvarili ni pravo na rad, a ni na penziju", dodao je Maunaga.

Pohod na Klanac dio je manifestacija kojima se tokom ljeta i jeseni obilježavaju herojski podvizi srpskih boraca i sudbonosne bitke za odbranu Istočne Ilidže.