latinica  ћирилица
18/06/2017 |  13:28 | Autor: RTRS

Šešić: Obrazložiti zašto je smanjena koncesiona naknada za TE "Stanari"

Poslanik SDS–a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Davor Šešić ocijenio je da je potrebno obrazložiti pod kojim okolnostima je došlo do smanjena koncesione naknade za Termoelektranu "Stanari" na godišnjem nivou od 10 miliona KM.
Davor Šešić - Foto: RTRS
Davor ŠešićFoto: RTRS

"U koncesionom ugovoru vlasnik TE `Stanari` je tražio da naknada ne bude smanjena, što znači da je bio spreman da plaća pun iznos, te ne znamo zašto je /ministar industrije, energetike i rudarstve Republike Srpske Petar/ Đokić odlučio da je smanji", rekao je Šešić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On kaže da 10 miliona KM nije malo, te da bi za taj iznos Vlada Srpske mogla da pokloni 100 stanova za mlade bračne parove, ili da za 2.000 novorođenčadi pokloni po 5.000 KM.

Šešić smatra da bi se taj iznos mogao i uplatiti u Fond solidarnosti za djecu koja su teško oboljela i koja se liječe u inostranstvu, ili za podršku radu javnih kuhinja, koje sve teže funkcionišu.

"Ukoliko dođe do prodaje TE `Stanari` `Elektroprivredi Hrvatske`, o čemu se sve glasnije govori, imaćemo situaciju da Vlada Srpske finansira ovu hrvatsku kompaniju", kaže on.

Šešić kaže da ima pouzdanu informaciju da je Vlada Srpske dala garancije za izgradnju TE "Stanari" u iznosu od 320 miliona evra.

"Ukoliko elektrana prestane sa radom, to će vraćati Vlada, odnosno građani Republike Srpske", istakao je Šešić, navodeći da su prisutni problemi u radu termoelektrane, te da proizvodi skuplju struju nego što je tržišna cijena električne energije.

On je upitao Vladu Srpske da li se može dobiti na uvid ugovor, ali i da vide kakvi su njegovi uslovi, te zašto su prekršili Zakon o zaduženju, dugu i garancijama, koji predviđa da Vlada može da predloži, ali je Narodna skupština ta koja može da odobri zaduženje ili garanciju u bilo kom smislu.

Izvor: Srna