latinica  ћирилица
18/06/2017 |  13:50 | Autor: RTRS

Dačić: Glasaćemo za Anu Brnabić, Ružić za ministra

Socijalistička partija Srbije glasaće za izbor Ane Brnabić za premijera Srbije, a očekuju da im se povere četiri resora, saopštio je lider te partije Ivica Dačić.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

Dačić je to rekao novinarima nakon sednice Predsjedništva, a pred sjednicu Glavnog odbora stranke, i naveo da su razgovarali i o kadrovskim rješenjima SPS-a u novoj vladi.

Dačić je precizirao da je riječ o Slavici Đukić Dejanović, Aleksandru Antiću i Branku Ružiću, kojeg socijalisti vide kao ministra javne uprave i lokalne samouprave, te o njemu samom kao potpredsjedniku vlade i ministru spoljnih poslova.

Međutim, dodao je Dačić, socijalisti su zainteresovani i za ministarstvo ekologije ukoliko ga bude, ali je naveo i da o tom kadrovskom rješenju nisu razgovarali, jer je to još hipotetičko pitanje.

Predsjednik socijalista je ponovio da je još još jednom istaknuto da je odluka da se podrži zajednički kandidat Aleksandar Vučić bila ispravna i da je postignuta velika pobjeda.

"Mislim da je ono što je za nas najbitnije je da je iz svega toga proizašao novi kvalitet, značajno viši nivo međusobnog poverenja između SPS-a i SNS-a i samim tim, ono što je za nas najvažnije, nastavak dalje saradnje i strateškog planiranja te saradnje u budućnosti", rekao je Dačić.

Stoga, kaže, nije ni bilo nikavih dilema da li će se SPS nastaviti koaliciju sa SNS-om i glasati za Brnabićevu, odnosno prijedlog nove vlade koji ona bude iznijela.

"Želimo puno uspjeha mandataru koga je predložio Vučić i želimo da se što prije formira vlada i nastavi dalji rad", istakao je Dačić.

Ponovio je da SPS nije podržao Vučića kao kandidata za predsjednika zato što je tražio ili očekivao premijersko mjesto.

"Između premijerskog mjesta i rješenja da SPS ima veći broj članova Vlade Srbije, mi smo uveijk za drugo rješenje", kaže lider socijalista.

Sa Јedinstvenom Srbijom će tek razgovarati o stavu te stranke da neće glasati za Brnabićevu.

Na pitanje da li to znači da ЈS ne daje podršku Vučiću time što neće glasati za Brnabićevu, Dačić je rekao da ne može o tome mnogo da govori, ali smatra da "nije takav nivo njihove odluke".

"Ali, mora se voditi računa o cijelom kontekstu, bez obzira na personalno pitanje ko je je mandatar i ko će biti premijer. Ovde su u pitanju mnogo dublji i u osnovi temeljitiji politički odnosi, nego što je samo to pitanje. Tako da svakako i to treba imati u vidu - da je riječ o prijedlogu Aleksandra Vučića i da to nije pitanje samo Ana Brnabić".

Treba, smatra Dačić, naći rješenje tako da koalicija ostane zajedno i da se očuva politička stabilnost u Srbiji.

Na opasku da je rečeno da će se u vladi baviti politikom, Dačić je rekao da neće biti nikakvih problema u funkcionisanju vlade i da želi Brnabićeva puno uspjeha, a da će lično dati maksimalan doprinos kako bi nova vlada bila uspješna.

Nije mogao da komentariše to da li u SNS ima onih koji neće glasati za Brnabićevu.

"Mislim da je važno da taj prijedlog dobije podršku, jer je to prijedlog Aleksandra Vučića. Uostalom, neizbor vlade do određenog roka povlači i podrazumeva političke i pravne posljedice, a to je raspuštanje Skupštine i parlamentarni izbori. To treba imati u vidu i mislim da Srbiji u ovom trenutku to ne samo da nije potrebno, nego nije ni dobro".

Izvor: Tanjug