latinica  ћирилица
18/06/2017 |  14:34 | Autor: RTRS

"Tamburica fest" najbolji festival etno muzike u Evropi

Svjetska asocijacija festivala, umjetnika i izvođača proglasila je "Tamburica fest" za najbolji festival etno muzike u Evropi.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

Prestižna nagrada biće uručena na ovogodišnjoj muzičkoj manifestaciji koja će biti održana od 20. do 24. juna u centru Novog Sada.

U obrazloženju za dodjelu nagrade istaknuto je da je "Tamburica fest" posebna kulturna misija na svjetskom nivou.

"To je festival koji za razliku od većine nije biznis nego istinska njega tradicije, jedinstvenog karaktera, čime daje veliki doprinos svjetskoj kulturnoj baštini", navedeno je u obrazloženju.

Direktor "Tamburica festa" Јovan Pejčić izrazio je radost što je Svjetska asocijacija prepoznala vrijednost festivala i dodao da nagrada stiže za jubilarni 10. po redu "Tamburica fest".

"Veoma sam radostan što je Svetska asocijacija prepoznala naš predan rad u očuvanju baštine u okviru kojeg su zastupljeni i objedinjeni svi vidovi umetnosti", rekao je Pejčić novinarima u Novom Sadu.

On je naglasio da će "Tamburica fest" nastaviti sa svojom umjetničkom misijom.

"Posebno nam je drago što Novi Sad, evropska prestonica kulture 2021. i omladinska prestonica Evrope 2019. godine, ima još jedno značajno i prestižno priznanje upravo u oblasti kulture", rekao je Pejčić.

Osim "Tamburica festa", u konkurenciji za nagradu bili su tradicionalni etno-festivali koji se održavaju u Škotskoj, Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Rusiji, Mađarskoj, Kazahstanu, Ukrajini.

Na "Tamburica festu" je od 2008. godine nastupilo oko 160 orkestara iz svih krajeva svijeta. U njihovom muziciranju uživalo više od 500.000 posjetilaca.

Ove godine nastupiće oko 600 izvođača, među kojima svi pobjednički orkestri sa prethodnih festivala, novi orkestri u takmičarskom dijelu, kao i Veliki tamburaški orkestar Radio-televizije Vojvodine.

Izvor: Srna

Najavljen je i nastup Akademskog ansambla ruskih narodnih instrumenata Moskovske filharmonije sa 50 članova, finalisti emisije "Nikad nije kasno", kao i "Bajaga i instruktori", koji će neke od hitova otpjevati uz pratnju tamburaša. /kraj/slk/msb