latinica  ћирилица
18/06/2017 |  15:56 ⇒ 19/06/2017 | 07:53 | Autor: RTRS

Smanjenje koncesione naknade za TE Stanari neće oštetiti budžet Srpske (VIDEO)

Poslanik SDS–a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Davor Šešić tražio je obrazloženje za smanjenje koncesione naknade za Termoelektranu "Stanari" na godišnjem nivou od 10 miliona maraka iako to, tvrdi koncesionar, nije tražio.
TE Stanari - Foto: ilustracija
TE StanariFoto: ilustracija

Iz resornog ministrastva odgovaraju da Šešićeva konstatacija ne stoji, jer naprosto nije tačna! Primjenom dosadanjih propisa koji regulišu ovu oblast proizvođači bi plaćali i do 12% od ukupne dobiti, što bi za njih predstavljalo trošak, na koji bi uzvratili poskupljenjem električne energije ili povlačenjem investicija sa našeg tržišta.

U koncesionom ugovoru vlasnik TE Stanari je tražio da naknada ne bude smanjena, što znači da je bio spreman da plaća pun iznos, kaže Šešić, i pita zašto je ona ipak smanjena.

"Deset miliona maraka nije malo, Vlada Srpske mogla je da pokloni 100 stanova za mlade bračne parove, ili da za 2.000 novorođenčadi pokloni po 5.000 maraka", dodaje on.

Stručni savjetnik u kabinetu ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Slavica Bogdanović istakla je da smanjenje koncesione naknade za Termoelekteranu Stanari neće oštetiti budžet Republike Srpske, jer u pravnom sistemu Republike Srpske postoje dva zakona koji uređuju pitanje naknada kada je riječ o proizvođačima električne energije.

To su Zakon o koncesijama i Zakon o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije. Zakonom o naknadama termoelektrane plaćaju naknadu od 0,003 marke po kilovat satu, a hidroelektrane 0,005. Uz zakonsku mogućnost koja im je ostavljena, u prošloj godini su, kažu u Ministarstvu, koncesionu naknadu proizvođačima električne energije smanjili sa 3,6% na 0,5 od ukupnog godišnjeg prihoda.

"Plaćajući naknadu po Zakonu o naknadama i naknadu po pravilniku kao podzakonskom aktu Zakona o koncesijama u visini od 3,6% od ukupnog godišnjeg prihoda to bi činilo značajno opterećenje za svakog od tih proizvodnih preduzeća u sistemu elektroprivrede. U praksi, to je njima trošak i predstavljalo bi značajno povećanje troškova što bi za posljedicu imalo zahtjev za izmjenu tarifa proizvodnih preduzeća iz sistema ERS-a prema Regualatornoj komisiji za električnu energiju -što će reći za poskupljenje električne energije", istakla je Slavica Bogdanović, stručni savjetnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS.

U 2016. godini, tokom i probnog i komercijalnog rada, koncesionar TE Stanari po osnovu svih naknada uplatio je oko osam miliona maraka.