latinica  ћирилица
18/06/2017 |  16:01 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Pokrenuta inicijativa za ponovnu prekategorizaciju GP Novi Grad (VIDEO)

Ulaskom Hrvatske u Evropsku Uniju, granični prelaz Novi Grad – Dvor izgubio je status prelaza za teretni saobraćaj. Ova odluka već četiri godine uzrokuje probleme, posebno privrednicima iz ovog dijela Srpske, koji izvoze na zapadnoevropsko tržište.
Granični prelaz Novi Grad - Foto: RTRS
Granični prelaz Novi GradFoto: RTRS

Ulasku Hrvatske u Evropsku Uniju radovali su se i privrednici iz Novog Grada i okoline, očekujući da će im to olakšati pristup novim tržitima. Međutim, granični prelaz Novi Grad zatvoren je za teretni saobraćaj, i oni su od tada prinuđeni da koriste prelaz Donja Gradina, što je produžilo put u jednom smijeru za oko 70 kilometara. Sa brojem kilometara, porasli su i troškovi.

"Matematički izračunato to je nekih 60 eura po svakoj turi troška. Prevoznik sa pet kamiona, svake sedmice izgubi negdje oko 600 eura samo na toj relaciji, što znači da je to mjesečno negdje oko 2.500 evra", ističe Milan Sladaković iz firme "Transporter".

Sretko Јovanković iz fabrike „Sana-Elvis“ ističe da bi prevoznicima otvaranje tog graničnog prelaza bilo od velikog značaja pošto jednom sedmično izvoze robu čime bi se smanjili se troškovi transporta.

Ekonomske posljedice su nesagledive, jer se aktuena situacija negativno odražava i na cjelokupan privredni ambijent ove regije. Privrednici, kažu u lokalnoj upravi, plaćaju najveći ceh.

Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad kaže da se ne radi samo o privrednicima iz Novog Grada već jednim dijelom i prijedorske regije, Unsko sanskog kantona, a posebno iz Sanskog mosta koji su naučili da prelaze na ovom graničnom prelazu.

Iz tog razloga, pokrenuta je inicijativa za ponovnu prekategorizaciju ovog graničnog prelaza, a privrednici su dobili podršku opštine Novi Grad i institucija BiH.

Ozbiljnost situacije natjerala je i institucije BiH da se aktivno uključe u rješavanje ovog problema. Јedna od tačaka na narednoj zajedničkoj sjednici Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH zakazanoj za početak jula, biće i pitanje graničnog prelaza Novi Grad.

"Ovo pitanje, pored ostalog, biće ponovo otvoreno i na sljedećoj sjednici Mješovite komisije, kako je to dogovoreno na sastanku u Savjetu ministara. Naš stav je jasan – Novom Gradu i privredi cijele regije potreban je granični prelaz veće kategorije“, stoji u saopštenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Prvi veći iskorak po pitanju prekategorizacije biće preduzet 27. juna, kada će, uz saglasnost nadležnih institucija Hrvatske i Bosne i Hercegovine, saobraćaj na ovom graničnom prelazu biti obustavljen, kako bi se ispitao stepen nosivosti mosta na Uni.