latinica  ћирилица
19/06/2017 |  08:59 | Autor: RTRS

Putovanje kroz vrijeme je moguće!?

Nakon niza ozbiljnih matematičkih jednačina, istraživač Univerziteta u Kanadi Ben Tipet, matematičar i fizičar sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji nedavno je objavio studiju o izvedivosti putovanja kroz vrijeme i osmislio matematičku mašinu putovanja kroz vrijeme.
Putovanje kroz vrijeme - Foto: ilustracija
Putovanje kroz vrijemeFoto: ilustracija

Koristeći se Ajnštajnovom teorijom, matematikom i fizikom, osmislio je formulu koja opisuje metodu putovanja kroz vrijeme. Ističe da je to nemoguće podjelom prostora u tri zasebne dimenzije. Prema njegovom mišljenju, sve četiri dimenzije trebale bi biti zamišljene zajedno.

"U blizini velikih zvijezda, geometrija prostora i vremena postaje zakrivljenija. Ravne putanje obližnjih planeta pratiće ovu zakrivljenost i iskriviće se oko zvijezde. Osim toga, postoje dokazi da vrijeme usporava što smo bliže crnoj rupi", smatra Tipet.

Njegov model vremenskog stroja koristi zakrivljenost prostora i vremena kako bi vrijeme savio u krug. Ipak, on je skeptičan da će ovakav vremenski stroj biti izgrađen zbog toga što još nisu otkriveni, kako kaže, "egzotični" materijali koji bi savili prostor i vrijeme.

Izvor: Nezavisne novine