latinica  ћирилица
19/06/2017 |  10:54 ⇒ 11:31 | Autor: RTRS

Todorović i Sinagoglu potpisali sporazum o nastavku saradnje

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović i rezidentni predstavnik Razvojnog programa UN /UNDP/ Sezin Sinanoglu potpisali su danas u Banjaluci sporazum o nastavku saradnje, kojim će za unapređenje mjera energetske efikasnosti biti ukupno realizovano 2,7 miliona KM.
Potpisivanje sporazuma - Foto: SRNA
Potpisivanje sporazumaFoto: SRNA

Todorović je naveo da od ovog iznosa Fond ulaže oko 500.000 KM, UNDP oko milion KM, dok će ostatak iznosa uložiti donatori.

"Potpisali smo sporazum o raspodjeli troškova finansiranja projekta UNDP-a Zeleni ekonomski razvoj, te drugu godinu zajednički finansiramo ove aktivnosti", rekao je Todorović Srni.

On je napomenuo da je kroz ovaj projekat do sada "utopljeno" 20 objekata, od kojih je najveći broj škola i zdravstvenih ustanova.

"Samo prošle godine uradili smo 15 objekata, u šta je uloženo nešto više od šest miliona KM", rekao je Todorović.

Prema njegovim riječima, UNDP i Fond zajednički sprovode javni poziv, te se oni koji upravljaju javnim objektima mogu prijaviti na konkurs.

"Konkurs podrazumijeva određene kriterijume i parametre, koje treba ispuniti, te će tako biti određeni objekti koji će biti uvršteni u ovaj projekat", rekao je Todorović.

Rezidentni predstavnik UNDP-a Sezin Sinanoglu navela je da je riječ o drugom sporazumu, koji će biti realizovan do kraja juna sljedeće godine, te navela da će UNDP izdvojiti oko milion KM, što je obezbijedlila Vlade Švedske.

Ona je dodala da ovim aktivnostima UNDP podržava dalji rad Fonda, a ujedno i doprinosi mjerama energetske efikasnosti.

"U okviru prvog sporazuma unaprijedili smo mjere energetske efikasnosti u 20 javnih objekata u Republici Srpskoj, a novim sporazumom to je predviđeno na još oko 10 objekata", rekla je Sinanoglu.

Programi i projekti energetske efikasnosti, pojasnila je ona, doprinose smanjenju emisija ugljen-dioksida, ali i smanjenju zagađenja vazduha, te pomažu javnim zgradama, ustanovama, kao i stanovništvu da postignu određene finansijske uštede koje mogu onda iskoristiti u druge svrhe.

Ona je ocijenila konstruktivnim odnos koji UNDP ima sa Fondom, kao i sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske, te izrazila želju da će se produktivna saradnja nastaviti i u sljedećoj godini.

Izvor: SRNA