latinica  ћирилица
19/06/2017 |  12:34 | Autor: RTRS

Univerzitet u Istočnom Sarajevu među osnivačima Alijanse biznis škole "Put svile"

Univerzitet u Istočnom Sarajevu postao je jedan od članova osnivača Alijanse biznis škola zemalja "Puta svile", koja, osim ekonomske razmjene, predviđa i saradnju u oblasti filologije i kulturno-umjetničkog stvaralaštva.
Univerzitet u Istočnom Sarajevu - Foto: RTRS
Univerzitet u Istočnom SarajevuFoto: RTRS

Alijansa je dio platforme "Јedan pojas, jedan put", koji je kreirala Kina, a čiji je potpisnik i BiH, saopšteno je iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Članovi Alijanse su fakulteti i akademije različitih profila - ekonomija, jezik, kultura i umjetnost. Sertifikat o članstvu u Alijansi dobili su Filozofski fakultet Pale i Ekonomski fakultet Brčko.

Članstvo Univerziteta u Istočnom Sarajevu u ovoj alijansi ozvaničeno je tokom radne posjete predstavnika Univerziteta Kini, gdje su učestvovali u radu Četvrte konferencije "Kina i zemlje Centralne i Јugoistočne Evrope" /Kina-CEEC/, kao i Drugog biznis foruma "Kina-CEEC", održanog u okviru ove konferencije.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je na konferenciji imao svoj izložbeni štand, na kojem su predstavljeni promotivni materijali i gdje je razgovarano sa učesnicima o mogućnostima studiranja na Univerzitetu, kao i o svim ostalim oblicima saradnje.

U kontaktima sa učesnicima konferencije i Privrednog sajma u organizaciji Kina-CEEC, delegacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu upoznala je potencijalne investitore o mogućnostima investiranja u Republiku Srpsku, grad Istočno Sarajevo i opštine koje mu pripadaju, a kineskim privrednicima uručena su pisma namjere gradonačelnika Istočnog Sarajeva i načelnika opština Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Pale.

Radna posjeta delegacije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Kini održana je u periodu od 5. do 13. juna, a ovaj Univerzitet predstavljali su prorektor za kulturu, umjetnost i sport Sandra Ivanović, dekan Ekonomskog fakulteta Brčko Srđan Lalić i šef Katedre za sinologiju na Filozofskom fakultetu Bojana Pavlović.

Predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu posjetili su i DŽeđang Vanli univerzitet u Ningbou, gdje su sa rukovodstvom te ugledne visokoškolske ustanove razmotrene mogućnosti buduće saradnje.

Prorektor Sandra Ivanović, u ime Univerziteta, i dekan Srđan Lalić, u ime Ekonomskog fakulteta Brčko, potpisali su Sporazum o saradnji sa Ekonomskim fakultetom DŽeđang Vanli univerziteta, a postignut je i dogovor da taj fakultet bude suorganizator naučnog skupa koji će biti održan na Ekonomskom fakultetu Brčko.

Delegacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu posjetila je Nacionalnu kancelariju za izučavanje kineskog jezika kao stranog "Hanban", kao i Pekinški univerzitet stranih jezika, gdje je razgovarano o planiranoj razmjeni studenata i profesora tog univerziteta sa Filozofskim fakultetom Pale.

Budući da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu prvi partner iz BiH sa kojim su potpisali ugovor o saradnji i jedini koji ima Katedru za sinologiju u BiH, istaknuto je da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu glavni partner Pekinškog univerziteta stranih jezika kada je riječ o budućim aktivnostima u vezi sa osnivanjem centra za studije BiH, navodi se u saopštenju.

Izvor: SRNA