latinica  ћирилица
19/06/2017 |  19:20 ⇒ 20/06/2017 | 08:43 | Autor: RTRS

Ima li Ana Brnabić većinu? (VIDEO)

Poslanici Srpske napredne stranke, nakon konsultacija sa Aleksandrom Vučićem, podržali su odluku o izboru Ane Brnabić za mandatara Vlade. Јoš nije poznato da li postoji potrebna većina u skupštini, a pregovori sa koalicionim partnerima biće vođeni do četvrtka. Ukoliko do tada ne bude obezbijeđena većina, Srbija ide u nove izbore.
Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Aleksandar VučićFoto: RTRS

Izbor Ane Brnabić ipak nije prošao bez bure, pa čak ni u samom SNS-u. Konsultacije su kako je sam Vučić priznao bile teške, međutim poslanici SNS, iako dio njih nevoljko, jednoglasno su ga podržali. Potpredsjednica stranke, navodi da nisu sigurni imaju li većinu, ukoliko je ne bude, biće vanrednih parlamentarnih izbora.

- Brojimo do četvrtka, ukoliko ne bude 128 idemo u izbore, jer nećemo dozvoliti da nas ucjenjuju kaolicioni partneri - kaže Marija Obradović, potpredsjednica SNS-a.

Glasove za Anu Brnabić, barem kako je za sada potvrđeno, neće dati sedam poslanika Dragana Markovića Palme, a vjerovatno ni dvojica iz Zukorlićeve partije. Poslanici koje kontroliše Rasim Ljajić kao i Vulinovi podržaće Brnabićku, ne zato što smatraju da je dobar izbor, kaže Vulin, već zato što je Vučićev izbor.

- Mi ne glasamo za ovaj ili onaj prijedlog, glasamo za prijedlog Aleksandra Vučića - kaže Aleksandar Vulin, potpredsjednik Vlade Srbije.

Ivica Dačić, za glasove socijalista traži još tri ministarstva u Vladi Srbije. Spekuliše se da se izjava potpredsjednice SNS, da neće dozvoliti da budu ucjenjivani upravo na njega odnosila. Vučić nije htio da potvrdi da li će Dačiću dati četiri ministarstva.

Kratko je prokomentarisao: "Јa vjerujem da će biti dobro".

Ukoliko predsjednik Srbije pristane na dogovor sa Dačićem, nova Vlada Srbije biće pojačana za Branka Ružića, na mjestu Ane Brnabić, ali i nove resore za Slavicu Đukić Dejanović i Aleksandra Antića.