latinica  ћирилица
20/06/2017 |  16:54 | Autor: RTRS

Slikari i ekolozi spasavaju Bardaču

U rad 34. Likovno – ekološke kolonije “Bardača“ uključiće se i predstavnici Centra za životnu sredinu, koji će zajedno sa slikarima da ukažu na problem uništavanja ovog zaštićenog ramsarskog područja.
Bardača - likovna kolonija (arhiv) - Foto: RTRS
Bardača - likovna kolonija (arhiv)Foto: RTRS

Tema ovogodišnje kolonije je “Čuvari Bardače“, o čemu će na Okruglom stolu govoriti aktivisti Centra za zaštitu životne sredine uz prikazivanje dokumentarnog filma “Retrospektiva uništavanja Bardače“ iz njihove produkcije, a likovni umjetnici će slikati bez ikakvih tematskih ograničenja.

- I dalje ne odustajemo od Bardače kao područja od međunarodnog značaja. Film koji ćemo pokazati je kompilacija priloga iz medija po kojima se vidi kako je Bardača iz močvarnog tla prešla u kukuruzište – rekao je potpredsjednik Centra za životnu sredinu, Viktor Bjelić.

On je istakao da nije dovoljno pažnje posvećeno ovom problemu, te da neće odustati od toga da se ovo močvarno stanište revitalizuje.

- Nije potrebno puno toga da se uradi kako bi se vratio nekadašnji sjaj Bardači. Potrebno je da se se dovede voda, a onda će se, kako kažu, vratiti i rode – kaže Bjelić.

Direktorka Centra za kulturu i sport Srpca, koji je organizator kolonije, Sandra Miholjčić, rekla je da će ovogodišnje likovno saborovanje od 24. juna, okupiti eminentna imena iz likovne oblasti.

Tako na Bardaču iz Beograda stižu Vojislav Tanasijević, Đorđe Sekulić, Bojana Ban, Marijana Karalić i Zoran Krulj.

Na koloniji će učestvovati i novosadski umjetnik Rajko Petković, te banjalučki slikari Zdravko Krulj, Duško Bojanić, Miloš Vujić, Ranka Peulić i Zorica Lujić. U radu kolonije učestvovaće i Emina Handžić iz Bihaća, te Bojana Stojaković iz Doboja.

- Tokom rada saborovanja planiramo i “Školu slikanja“ koju svake godine organizujemo za učenike osnovnih i srednjih škola iz Srpca i okolnih opština. Voditelj škole biće jedan od akademskih slikara, učesnik kolonije – najavila je Miholjčićeva.

Kolonija otvorena za posjetioce

Za vrijeme rada kolonija će biti otvorena za sve posetioce prirodnog rezervata Bardača i druge ljubitelje umjetnosti i ekologije. Ranije je za desetak dana rada koloniju obilazilo više od hiljadu ljudi. U Centru kažu da na ovaj način doprinose razvoju likovne publike koja im je ciljna grupa.

Po završetku kolonije planirane su izložbe nastalih radova u Banjaluci, Prijedoru, Doboju, Trebinju, Laktašima i Gradišci.

Izvor: Blic