latinica  ћирилица
21/06/2017 |  11:18 ⇒ 13:59 | Autor: RTRS

Učesnici Dukatfesta oduševili Modričane (VIDEO)

Sinoć je u Modirči pred velikim brojem gledalaca održan deseti Internacionalni festival folklora Dukatfest.
Modriča - Foto: RTRS
ModričaFoto: RTRS

U Modriči su nastupili članovi folklorni ansambal "Crna Zamočka" iz Rusije, i "Bezbonka borina" iz Slovačke i domaćin KUD "Miloševac".

Modričani su bili oduševljeni scenskim nastupom i šarolikošću nošnji iz Rusije i Slovačke. Osjetila se ljepota muzike i tradicje slovenksih narada. Zbog toga je publika ustajala i dugo aplaudirala, naročito poslije nastupa ruskog folklora.

Folklorni ansambli "Crna Zamočka" iz Rusije, i "Bezbonka borinka" iz Slovačke njeguju nacionalnu tradiciju svojih zemalja, gdje je pjesma usko povezana sa plesom. Oba ansambla su nosila zanimljive narodne nošnje.

Marina Andrejevna, prestavnica ansambla "Crna Zamočka" iz Varonjiža iz Rusije, rekla je da su se predstavili pjesmama i  igrama iz Varonjižkog regiona.

 Folkloristi iz Bratislave izveli su četiri plesa, do kojih je jedan predstavljao tradicionalni romantični ples na vjenčanjima.

U Modriči je, kao i svake godine, Dukatfest dio programa proslave Vidovdana, dana opštine. Ovaj put održan je pred velikim brojem gledalaca na otvorenoj pozornici Srpskog kulturnog centra.

Načelnik opštine Mladen Krekić istakao je da je ovo bio sadržajan i izuzetan nastup koji se održava u sklopu proslave dana opštine.

Dukatfest je postao tradicija i u Modriči. Osim nastupa folklornih grupa iz Rusije i Slovačke, domaći KUD "Miloševac" oduševio je nastupom i izvođenjem igara iz ovog kraja i Srbije.