latinica  ћирилица
21/06/2017 |  15:42 ⇒ 15:46 | Autor: RTRS

U toku pripreme za izradu strategije razvoja kulture Banjaluke

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić posjetio je danas prostorije Tima za pripremu i učešće u programu Evropska prijestonica kulture 2024. godine, koji trenutno analizira stanje u oblasti kulture, resurse institucija, te interesovanja publike.
U toku pripreme za izradu strategije razvoja kulture Banjaluke (Foto: banjaluka.rs.ba) -
U toku pripreme za izradu strategije razvoja kulture Banjaluke (Foto: banjaluka.rs.ba)

- Kada budemo dobili kompletan pregled stanja, moći ćemo na bazi toga da imamo prijedloge i zaključke od Savjeta i podlogu za pripremu strategije razvoja kulture Banjaluke, i nakon toga ulazak u aplikaciju. Za sada smo na pravom putu da idemo prema aplikaciji našeg grada za Evropsku prijestonicu kulture - rekao je Radojičić novinarima.

On je istakao da Tim čine mladi ambiciozni ljudi, koji dobro rade svoj posao.

Šef Tima Marko Bilbija rekao je da su forimirali kancelariju u Kamenoj kući na tvrđavi "Kastel", te da je ovo prva posjeta gradonačelnika tim prostorijama.

- U ovoj prvoj fazi prikupljamo podatke i analiziramo stanje od javnih institucija, nevladinog sektora, pa do publike - naveo je Bilbija.

On je istakao da članovi Tima imaju dobru saradnju sa predstavnicima institucija kulture, redovno dobijaju potrebne podatke, a krajem ljeta organizovaće medijski događaj da bi široj javnosti prikazali šta je to projekat Evropske prijestonice kulture.

Skupština grada Banjaluka u decembru prošle godine donijela je odluku da ovaj grad uđe u proces kandidature.

Radojičić je, uz ovaj Tim, ranije formirao i Savjet od oko 35 radnika iz oblasti kulture koji ima savjetodavnu ulogu u ovom procesu apliciranja.

Priprema i izrada potrebne dokumentacije za kandidaturu Banjaluke odvijaće se do 2020. godine, kada se očekuje proglašenje tri evropske prijestonice kulture za 2024. godinu.

Izvor: SRNA