latinica  ћирилица
21/06/2017 |  17:21 ⇒ 22/06/2017 | 07:53 | Autor: RTRS

Savjet ministara sutra ponovo o Krivičnom zakonu, kakva je sudbina spornih izmjena? (VIDEO)

Savjet ministara BiH trebalo bi sutra ponovo da razmatra izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, koje predviđaju zatvorsku kaznu za negiranje genocida. Sjednica će pokazati da li je uslovni pristanak srpskih ministara na izmjene Krivičnog zakona bio politički naivan, ili promišljen potez usaglašavanja obavezujućih međunarodnih normi, po ugledu na Srbiju.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

 Sutra je dan istine za srpske ministre nakon što su prošle sedmice, kako kažu, dali uslovnu podršku izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH. Načelnu podršku za kažnjavanje negiranja genocida, Mirko Šarović je pravdao pokušajem da se naknadno u zakon ugrade iskustva Srbije iz te oblasti.

Istina je i da je Јosip Grubeša ranije rekao da neće uvažiti prijedloge srpskih ministara ako ne budu prihvatljivi Ministarstvu pravde. Danas je ignorisao naše pozive. Ako bude poslušao stranačkog šefa, Grubeša neće podržati zakonski prijedlog koji do kraja ne uvažava interese Rerublike Srpske.

"Mogu vrlo jasno kazati u ime onih koji predstavljaju HDZ u Savjetu ministar da nijedno od zakonskih rješenja, upravo zbog pomanjkanja Parlamentarne većine, neće moći proći SM, kroz ruke hrvatskih predstavnika odnosno tri ministra i četiri zamjenika, a da nisu do kraja uvažena mišljenja iz Republike Srpske", izjavio je predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Teško je očekivati da će bošnjački ministri prihvatiti da u već utvrđeni prijedlog ugrade odredbe iz KZ Srbije, koje predviđaju zatvorske kazne samo za negatore genocida u Kongu, jedinog presuđenog od strane MKS. Prije da će insistirati na već usvojenom prijedlogu koji predviđa kažnjavanje ne samo po presudi MKS, već i presudama drugog međunarodnog suda koji prihvaća BiH, poput Haškog tribunala za bivšu Јugoslaviju.

Predložene izmjene Krivičnog zakona BiH, kako je utvrdio Savjet ministara BiH, neprihvatljive su za Vladu Republike Srpske. Ignorisana je ključna primjedba da je tema genocida u okvirima krivičnog zakona nadležnost entiteta.

"Na vrijeme smo poslali naše primjedbe, ali ono što se odnosi na članove 9 i 145 tvrdili smo i tvrdimo da to ne može biti predmet inkriminacije u Krivičnom zakonu BiH", rekao je ministar pravde Srpske Anton Kasipović.

U prijedlogu dnevnog reda sutrašnje sjednice nema posebne tačke, nego će se o izmjenama Krivičnog zakona BiH, koje su objavljene na zvaničnoj veb stranici Savjeta ministara, raspravljati u okviru usvajanja zapisnika sa prethodne sjednice.

Hoće li sutra biti uvaženi i u zakon ugrađeni zahtjevi iz Srpske i srpskih ministara ili će hrvatski i bošnjački ministri to odbiti i u parlamentarnu proceduru bez glasova Srba uputiti utvrđeni prijedlog zakona- teško je prognozirati.

Za ozbiljno razmišljanje je i opcija da hrvatski ministri uskrate podršku ovom zakonu što bi značilo njegov kraj. Šta god bude, indikativno je da se sve dešava uoči 11. jula, kada kulminiraju predrasude o kolektivnoj odgovornosti Srba za ratna dešavanja tokom 90-ih.