latinica  ћирилица
21/06/2017 |  19:22 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Okrugli sto u Prištini bez srpskog jezika

Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu i Metohiji uputili su oštar protest zbog odluke Kancelarije glavnog tužioca samoproglašenog Kosova da onemogući predstavnicima medija upotrebu srpskog jezika na današnjem okruglom stolu o krivičnim djelima nad novinarima, koji se održava u Prištini.

Na okruglom stolu, koji je organizovan uz podršku OEBS-a, na dnevnom redu su teme od značaja za cijelu novinarsku zajednicu jer učesnici razgovaraju o napadima i pritiscima na novinare, koji su prijavljeni tužilaštvu, saopštili su iz UNS-a.

"Priliku da učestvuju na okruglom stolu dobili su samo predstavnici kosovskih tužilaštava, novinarskih i medijskih organizacija kosovskih Albanaca i predstavnici OEBS-a", navedeno je u saopštenju.

Poziv predsjedniku UNS-a na Kosmetu Budimiru Ničiću i malom broju predstavnika srpskih medija stigao je 17 časova prije održavanja okruglog stola i nakon isteka roka za prijavljivanje.

Iz UNS-a su upozorili da još nema napretka u istragama ubistava i kidnapovanja novinara i medijskih radnika na Kosovu i da UNS ima evidenciju za sedam ubijenih i nestalih kolega koji su izvještavali za medije na srpskom, i šest novinara koji su ubijeni, a radili su za kosovske medije na albanskom jeziku.

"UNS sa svojim ogrankom na Kosovu smatra da izostavljanje relevantnih organizacija poput naše, koja okuplja više od 100 novinara i medijskih radnika na Kosovu, kao i predstavnika medija na srpskom jeziku, predstavlja flagrantnu diskriminaciju, koju je ovog puta sprovela Kancelarija glavnog tužioca Kosova uz podršku OEBS-a", navedeno je u saopštenju.

Izvor: SRNA